Jak postavit zahradní domek na nářadí svépomocí krok za krokem

zahradni-dome-drevo

Photo by Sebastian Huxley on Unsplash

Občas se stane, že nám pochybí prostor pro uložení různých druhů zahradního nářadí, přístrojů a příslušenství. Pokud máme na zahradě nebo na pozemku trochu volného místa, můžeme prostor využít k vytvoření vlastního zahradního domku, který nám umožní uskladnit všechny potřebné věci. Pomocí našich rad a níže uvedeného návodu můžeme tento úkol společně relativně snadno splnit.

Zahradní domek na nářadí - proč postavit?

Zahradnické nůžky, hrábě, konev, sada šroubováků, sekačka na trávu – všechno toto příslušenství je nesmírně užitečné, ale většinou sezónní. Aby nezabíraly v domě cenné místo a zároveň byly spořádaně uloženy, bezpochyby stojí za zvážení stavba zahradního domku na nářadí. Díky němu uschováme všechny potřebné nástroje na jednom místě.

Ve stavebnictví najdeme mnoho hotových domků. Pokud si však chceme na zahradu umístit domek na nářadí, který bude dokonale vyhovovat našim potřebám, postavme si jej sami. Seznam potřebných nástrojů a návod, jak postavit kůlnu na nářadí (krok za krokem) nalezneme níže mezi dalšími informacemi v tomto článku.

Jak postavit zahradní domek?

Zahradní domek, je ideálním místem pro uložení veškerého náčiní a doplňků potřebných pro domácí práce. Pokud máme na zahradě jen nějaké volné místo, udělat si takovouto kůlnu je opravdu dobrý nápad. Vytvoříme si díky ní nejen dokonalé úložiště nářadí či vybavení, ale také místo pro uskladnění grilu, dětských hraček a zahradního nábytku (pokud je samozřejmě dostatečně prostorný).

Jak vyrobit kůlnu na nářadí, když jsou pro nás důležité estetické hodnoty a praktičnost? Nejsme odsouzení pouze k tomu, abychom si museli pořídit jeden z předpřipravených domků. Můžeme si stvořit zcela vlastní pomocí kombinace různých typů materiálu.

Přestože jsou tyto úložné prostory většinou malých rozměrů, je z čeho vybírat, pokud jde o materiály nebo vzhled. Přístřešek na nářadí může být dřevěný, kovový nebo plastový. Stále je tu otázka stylu - vytvořme si ho podle vlastního vkusu.

Za zmínku stojí, že stavba kůlny na nářadí se nemusí omezit pouze na vytvoření úložného prostoru. Tato zařízení jsou často kombinována například s terasami, díky kterým navíc slouží jako letní domy. 

TIP: Víte jak si správně uvázat hamaku a udělat si tak pohodlné místečko na zahradě či terase?

Zahradní domek na nářadí - jak postupovat při výběru materiálu?

drevo-kutil-material

Image by gpointstudio on Freepik

Zásadní je výběr materiálu, ze kterého bude zahradní domek vyroben. Než se rozhodneme pro jeho koupi, měli bychom zvážit, zda bude ladit se zahradou, zda vydrží mnoho let či zda nebude vyžadovat pracnou údržbu. Podívejme se společně na výhody a nevýhody jednotlivých materiálů zahradních domků.

Dřevěný zahradní domek

Dřevěné přístřešky na nářadí jsou již léta velmi oblíbené mezi zahrádkáři a lidmi, kteří chtějí efektivně rozvíjet zahradu nebo prostor před domem. Takové konstrukce vypadají mimořádně elegantně a jsou ekologickou variantou. 

Je třeba si uvědomit, že dřevěné domky na nářadí mají poměrně komplikovanou strukturu. Nákup materiálu by tedy měl být proveden od prověřeného výrobce a montáž stavby by měla být dostatečně promyšlená. V případě dřevěné kůlny na nářadí nemusíme dělat betonovou mazaninu. Lze jej umístit na betonové bloky.

Další velkou výhodou dřevěných domků na nářadí je snadná úprava. Pokud se nám jednoho dne bude zdát, že počet polic nestačí, nebo není kam zavěsit další nářadí, stačí vyvrtat otvor a připevnit další háčky nebo skříňky.

Mezi nevýhody dřevěných domů patří nutnost správné péče. Bez impregnace a údržby dřevo postupně ztratí své jedinečné kouzlo. Proto je také důležité pořídit si kvalitní dřevo (borovice, smrk, dub, modřín) a řádně jej naimpregnovat. 

Pokud se o něj budeme dobře starat, naše kůlna na nářadí nepodlehne škodlivým povětrnostním vlivům a i přes odstup času bude vypadat stále krásně.

Kovový zahradní domek

Zahradní domky z kovu jsou odolným a funkčním řešením. Dobře snášejí různorodé povětrnostní podmínky a není těžké je udržovat v čistotě. Jsou však o něco méně estetické než například dřevěný zahradní domek. Lze je však ozdobit například vinnou révou nebo velkými květináči s květinami. 

Kovové zahradní domky je lepší umístit na zastíněné místo, protože v létě se plech zahřívá a uvnitř je tak vyšší teplota, která speciálně v horkých letních dnech může být až nesnesitelná.

Zahradní domek z OSB desek

zena-osb-desky-stavba

Obrázek Happy New Year od Pixabay 

OSB desky existují v mnoha variantách a mají různé využití. Díky svým vlastnostem se skvěle hodí na zahradu i na pozemek. Jednou z nejoblíbenějších variant je dům z OSB, jako varianta zahradních domků svépomocí. Čím se toto zajímavé řešení odlišuje od ostatních? 

Největšími výhodami tohoto typu řešení jsou nízké náklady a rychlá montáž. Zahradní domky z OSB desek nestojí příliš mnoho a skvěle se hodí jako stavby stavěné bez povolení, tedy stavby do 35 m2. Pomocí desek můžeme rychle postavit dům pro uskladnění našeho nářadí a techniky.

Zahradní domek na nářadí z OSB desek může vypadat přesně tak, jak budeme chtít, aby vypadal. Dobře na nich působí jak omítka, tak obklad. Desky se kromě snadného zpracování vyznačují také vysokou životností a odolností proti poškození.

Jak se staví zahradní domek na nářadí z OSB desek?

Nejprve se vyrobí základová deska, do které se osadí skelet – nejčastěji v podobě dřevěných sloupků. Poté se obloží OSB deskami. Samozřejmě se jedná o zjednodušení. 

Přestože stavba zahradního domku z OSB není složitá, je důležité se na ní dobře připravit. Pokud nemáme čas nebo dovednosti, vyplatí se využít pomoc specialisty. Profesionálové, kteří přesně vědí, jak postavit dům z OSB desek, ušetří čas a minimalizují riziko chyby.

Dobrým nápadem může být i nákup hotového výrobku nebo komponentů, které je potřeba pouze sestavit, nebo koupit již sestavený domeček.

TIP: Víte, na co nezapomenout při plánování zahrady?

Plastový zahradní domek

Plast je poměrně odolný vůči povětrnostním vlivům a nevyžaduje údržbu jako například dřevo. Pečovatelské činnosti se v podstatě omezují na mytí fasády domku jednou za pár měsíců. 

Velkou výhodou je také maximálně zjednodušený design a snadná montáž. Plastový domeček na nářadí se obvykle skládá z několika prvků, které lze volně kombinovat. To je vše, co se týče výhod plastových zahradních domků.

V plastových domech se těžko dělají nějaké úpravy. Dá se to samozřejmě nalakovat, ale efekt má většinou k ideálu daleko. Umístění dalších polic nebo háčků do takové konstrukce je obvykle velmi problematické nebo někdy dokonce nemožné.

Za připomenutí také stojí, že plastové domky na nářadí nevypadají příliš působivě. Plasty, ani ty imitující dřevo, nepřitahují pozornost a po nějaké době na slunci prostě vyblednou a vypadají mnohem hůř. Navíc jakékoli pokusy o zásah do vzhledu plastového domku na nářadí mohou skončit selháním nebo dokonce zničit celou konstrukci.

Na co si dát pozor při plánování zahradního domku

neradi-dilna-zahradni-domek

Photo by Ricky Kharawala on Unsplash

Zahradní domek by měl být vybaven oknem, které zajistí neustálý přístup přirozeného světla. To pomůže například při hledání nářadí nebo drobných pracích uvnitř domku. Je dobré, když má dům navíc zabudovaný ventilační panel, který zajišťuje stálou cirkulaci vzduchu. Díky tomu se nebudeme muset bát vlhkosti ani plísní.

Dalším velmi důležitým prvkem, kterému bychom měli věnovat pozornost, je podlaha. Právě ona zajišťuje ochranu uložených věcí před vnějšími faktory, jako je voda nebo bláto, a také před hlodavci. Podlaha by měla být umístěna v jedné rovině s úrovní terénu, aby k ní například nebylo těžké najet trakařem nebo sekačkou.

Dveře do domečku by měly být široké, aby bylo možné snadno přivézt větší zahradní techniku. Doporučuje se, aby minimální šířka byla 90 cm. V případě menších domů budou dobré dvoukřídlé dveře, které poskytnou další světlo.

TIP: Vyznačte si cestu k zahradnímu domku pomocí orientačních světel.

Ceny zahradních domků - na jaké náklady se připravit?

Ceny zahradních domků se velmi liší. Za nejlevnější modely zaplatíme asi 5 000 Kč, za nejdražší několik desítek tisíc. Hodně záleží na velikosti domu, z čeho je vyroben, jaké prvky jsou v sestavě obsaženy. Průměrný náklad na malý dřevěný zahradní domek se pohybuje okolo 10 - 15 tisíc korun, zatímco za jeho plechový ekvivalent zaplatíme dvojnásobek.

Při plánování dokonalého zahradního domku použijme zdravý rozum. Pamatujme, že v mnoha případech je levné drahé. Pokud je domek/materiál k dispozici za směšně nízkou cenu, jeho životnost pravděpodobně nesplní naše očekávání. Po několika sezónách může být zahradní domek na odpis či vyžadovat opětovnou investici srovnatelnou s tou počáteční.

Stavební povolení pro zahradní domek

Dále se pojďme podívat na ožehavé téma. Český stavební zákon je nechvalně proslulý svou složitostí a čas pro získání povolení pro stavbu čehokoliv je u nás jeden z nejdelších v celé Evropě.

Jak je to tedy se stavebním povolením pro zahradní domek?

Zde jsme sesumarizovali nejdůležitější body §79 stavebního zákona, odstavce 2, který se týká zahradních domků.

Jak postavit zahradní domek tak, abychom se vyhnuli nutnosti obstarávat stavební povolení?

  • Zastavěná plocha může být maximálně 25 m2, přičemž se velikost vypočítává z obvodu stěn, nikoliv z podlahové plochy
  • Výška zahradního domku musí být maximálě 5 metrů
  • Zahradní domek může být podsklepený, ale maximálně do hloubky 3 m
  • Musí se nacházet na pozemku, kde je již rodinný dům či chata. V opačném případě sice ještě nebudeme potřebovat stavební povolení, ale budeme muset žádat o územní souhlas (a to za podmínky, že domek nebude podsklepený, nebude mít hygienické zařízení a nebude využíván pro obývání lidmi ani zvířaty)
  • Domek musí být vzdálený alespoň 2 metry od sousedního pozemku/plotu. V opačném případě je nutné požádat o souhlas majitele pozemku, se kterým sousedí a následně také souhlas stavebního úřadu
  • Ačkoliv může být domek až do výšky 5 metrů, musí být přízemní. V případě, že bychom chtěli v domku patro, musíme zažádat stavební úřad o příslušné povolení
  • V případě, že se rozhodneme získat území souhlas a povolení ke stavbě, může domek kromě úschovy nářadí sloužit také k bydlení a nemusíme se držet velikostních či patrových limitů

Stavba zahradního domku na nářadí ze dřeva svépomocí - krok po kroku

muz-vrtacka-stavba

Photo by James Kovin on Unsplash

Nejlépe bezpochyby vypadají zahradní domky postavené ze dřeva. Proto se naše rady a postupy v následujících řádcích budou držet právě tohoto materiálu.

Příprava na stavbu zahradního domku

Než začneme pracovat na novém objektu (zahradní houpačce, prolézačce, zahradní síti) na zahradě, udělejme si návrh objektu. V rámci plánování stavby si pečlivě určeme rozměry kůlny na nářadí a své potřeby. Přemýšlejme o tom, jaké zařízení použít, abychom měli uložené nástroje a příslušenství vždy po ruce. Jakmile naplánujeme celé zařízení, ověřme si plánek s výše zmíněnými právními předpisy – abychom neporušili některá ustanovení stavebního zákona.

TIP: Do úvahy bychom měli brát i zahradní nábytek, který je třeba na zimu uskladnit. Víte, jak vybrat nábytek pro příjemný pobyt na zahradě?

Jaké materiály, nástroje a příslušenství použít při stavbě zahradního domku? 

Na stavbu dřevěného přístřešku budete potřebovat:

  • metr,
  • pásku nebo provázek,
  • kladiva (velká a malá),
  • odlamovací nůž,
  • vrtačku a vrtáky,
  • rázové kladivo,
  • sadu řezáků na dřevo,
  • sadu nástrčných klíčů,
  • žebřík,
  • trámy pro zahradní domek včetně štítu, oken a dveří,
  • kovové spojovací prvky,
  • bitumenovou střešní lepenku (role),
  • podlahové desky s trámy,
  • trámy na stěny a ukončovací lišty.

Po zhotovení projektu a zkompletování všech potřebných materiálů (včetně nářadí) je čas začít objekt stavět. Pamatujme, že pro tento úkol budeme potřebovat pomoc další osoby. Nyní už přistoupíme k tomu, jak by měla stavba zahradního domku na nářadí probíhat krok po kroku.

TIP: Při stavbě zahradního domku můžete využít různé nepromokavé látky. Doporučujeme také naše ochranné plachty.

Krok jedna - jak vyrobit základy pro zahradní domek?

beton-zaklad-dum

Image by jcomp on Freepik

I dřevěný zahradní domek na nářadí vyžaduje před stavbou přípravu pozemku. Čím větší budovu plánujeme, tím výhodnější je plánovat pevnější základy.

Jeden z nejrychlejších a nejlevnějších způsobů, jak vyrobit základy, je na zemních vrutech. Lze je ihned zatížit, proto bychom je měli navrtat do hloubky alespoň 60 cm, připevněme na ně nosnou impregnovanou základovou mřížku a hned se může začít stavět.

Druhou a často i oblíbenější možností je beton v podobě patek či pásy. Na betonové podloží se připevní rošt, na kterém se začne stavět. Často se při těchto základech používá železobetonová deska o šířce 15-20 cm. Pod těmito betonovými či železobetonovými prvky by se měl nacházet štěrkový násyp a nad ním hydroizolace.

Krok dva - instalace nosníků

Začněme tím, že si na betonový podklad nakreslíme plochu, kde budeme objekt stavět, tak, abychom získali obdélník o stranách 3m x 4m. Jak na to? K vytyčení rámu domu je nejlepší použít provázek.

Následně přichází čas položit trámy. Než je připevníme k zemi, je nutné je provrtat. Nejprve si na nich označme body 10 cm od každého konce. Další značky označme každého půl metru. 

V těchto místech provrtejme dřevo a použijme frézku tak, aby šrouby nevyčnívaly nad desku. Položme trámy na boční okraje obrysu domu - položme je na provázek a posuňme je o 5 mm do středu. Označme místa vrtání na podlaze (k tomu použijme kladivo). 

Poté vyvrtejme otvory o hloubce 6 cm a vložme rozšiřovací hmoždinky. Přišroubujme dva vnější nosníky a zbývající nosníky umístíme pravidelně a rovnoběžně do výše vyznačeného pole. Upevněme je k betonu jako u již nainstalovaných nosníků.

Je čas rozložit první prvky bočních stěn. Umístíme je na nosníky a "posuneme" 5 mm za vnější okraj konstrukce připevněné k zemi. 

Poté položme trámy, které budou tvořit základ zadní a přední stěny - trám vložme do trámu v místě napojení a poté navrtejme a sešroubujme konstrukci v místě připojení s trámem. 

Vezměme do ruky krejčovský metr a zkontrolujme, zda se nezměnily rozměry předmětu - zkontrolujme úhlopříčky. Pokud je vše v pořádku, přibijme druhou řadu trámů.

Krok tři - instalace podlahy

Začněme pokládat podlahové desky u dveří. Položíme první panel tak, aby na jeho konci zůstalo několik milimetrů místa od stěny (to poskytne prostor pro dilataci). Přibijeme desku k trámu a k další desce. Při pokládání dalšího podlahového prvku nezapomeňme ponechat prostor 1 mm. Tímto způsobem dokončíme zbytek podlahy.

Krok čtyři - montáž stěn, oken a dveří

kulna-okna-zahrada

Photo by lilartsy on Unsplash

Pokračujme v instalaci nosníků, které tvoří boční stěny budovy, dokud nedosáhneme poloviny výšky domu. Na odpovídající místo vložme okno a vyplňme prostor mezi ním a prostorem pro vstup do zahradního domku. Dále vložíme rám dveří a dokončí,e stavbu stěn.

TIP: V dřevěném zahradním domku se budou nejlépe vyjímat dřevěné truhly.

Krok pět - střecha a dokončení

Dalším krokem při stavbě zahradního domku na nářadí je vložení štítů - nejprve zadních a poté předních. K dokonalému utěsnění konstrukce použijeme kladivo a dřevěný klín. 

Později přidáme ozdobné lišty na stěny podél naklonění štítů. Uvnitř domu na stěny se štíty nainstalujme čtyři lamely pro zpevnění konstrukce (neutahujeme horní matici na maximum, aby dřevo mohlo pracovat). Nainstalujme také soklové lišty podél podlahy.

Dále položme límcové nosníky na štíty a bezpečně je přibijme hřebíky. Dalším krokem je přibití prken. Uspořádáme prvky z přední části domu. Umístíme je tak, aby zakrývaly okraj desek. 

Prkna přibijme dvěma hřebíky. Mezi po sobě jdoucími prvky ponecháme milimetrovou mezeru. Nakonec prkna podél bočních hran desek přibijeme hřebíky.

Na takto konstruovanou střechu položíme bitumenovou střešní lepenku. Začněme pokládat od spodních okrajů (na každé straně). Jednotlivé pláty střešní lepenky by se měly navzájem překrývat (asi 20 cm). Poslední kus materiálu pokrývá horní část střechy. 

Po dokončení nanášení střešní lepenky ořízneme přebytečný materiál a nainstalujeme okrajové a dokončovací desky.

V rámci dokončovacích prací zkontrolujeme, zda jsou úhlopříčky stejné. V případě, že se míry neshodují, můžeme polohu desek vyrovnat kladivem a klínem. 

Poté přibijme rám okna a nainstalujme kliku a okenní orámování. Zašroubujme také panty do rámů dveří a poté vložme dveře. Nakonec přibijeme ukončovací lištu na trámy viditelné zvenčí.

Jak zateplit zahradní domek?

izolace-zatepleni

Photo by Erik Mclean on Unsplash

Zateplení dřevěného domu lze zadat profesionálům nebo provést svépomocí. Druhé řešení bude levnější, ale vyžaduje dovednosti, znalosti, vybavení a také čas. 

Pokud nechceme procházet izolací dřevěného domu krok za krokem sami, stojí za to zadat službu specialistům, kteří vyberou správné materiály a efektivně celé zateplení zprocesují.

Zateplení nebo tepelná izolace?

Pojem „zateplení“ je zavádějící, protože použití tepelně izolační vrstvy má své velké výhody i v létě. Zahradní domy jsou obvykle vyrobeny ze dřeva. Tento materiál se vyznačuje tím, že se rychle zahřívá a rychle ztrácí teplo. 

V létě tak můžeme pociťovat nepohodlí spojené s horkem. Tepelná izolace naopak umožňuje zachovat tepelnou pohodu jak v zimě, tak v létě. 

Volbou tepelné izolace se vyhneme situaci, kdy dojde k tzv. sauna efektu během léta. Teplota v zahradním domku by měla být celoročně stabilní.

TIP: Nevíte jakou izolaci zvolit? Přečtěte si o výhodách foukané izolace.

Proč se vyplatí izolovat zahradní domek?

Tepelná izolace domu umožňuje jeho celoroční užívání. Je to přínosné zejména pokud jej využíváme kromě skladování také jako místo k práci a kutilství. V zimě se po spuštění jakéhokoliv přímotopu interiér rychle prohřeje a teplota se bude dobře udržovat. V létě se zase vyhneme horku a dusnu.

Úplné zateplení aneb co je důležité?

Aby byl domek považován za plně izolovaný, bude důležité použít tepelnou izolaci celé konstrukce. Zateplujeme stěny, střechu a podlahu. Důležitým prvkem je také okenní a dveřní konstrukce. Okna a dveře bývají nejčastějším místem propustnosti.

Jak na tepelnou izolaci zahradního domku?

Letní dům může být izolován zvenčí nebo zevnitř. Nejoblíbenější metodou je zateplení zahradního domku zevnitř, protože vnější zateplení může zkazit celkový estetický dojem, na kterém jsme si při stavbě zřejmě dali záležet.

Zateplení dřevěného zahradního domku zevnitř

Nejčastěji používaným způsobem zateplení dřevěného domku zevnitř jsou izolace z minerální vlny nebo PUR pěny. Minerální vlna, kamenná vlna nebo dřevitá vlna je poměrně levným řešením a patří k nejoblíbenějším izolačním metodám.

Shrnutí

Pevně věříme, že námi sepsané informace, rady a návod budou ku prospěchu. Pokud máme zálibu v kutilství, stavba zahradního domku pro nás bude jistě skvělá zábava. Pamatujme na výběr správného materiálu a splnění legislativních norem, aby nám vytoužený zahradní domek nepřinesl víc starostí než užitku.


Tomáš Konieczny, obsahový a SEO specialista