Víte, jak vytvořit dětský pokoj snů? Pro miminko, batole, školáka i teenagera

Vzpomínáte si na svůj dětský pokoj? Pro většinu dětí je jejich pokoj nejdůležitější místností v domě nebo bytě. Je to právě dětský pokoj, který je pro dítě útočištěm, určitou jistotou, bezpečím, vlastním královstvím. 

Vytvořit proto dětem hezký dětský pokoj, v kterém se budou cítit dobře a budou jej mít rádi, je pro mnoho rodičů velká zodpovědnost. Jak se s tímto úkolem poprat?  

Na co myslet při zařizování dětského pokoje?

Vybavit dětský pokoj nemusí být úplně lehký úkol - takové dětské útočiště musí splňovat spousty kritérií a zároveň být funkční. Rodiče se musí snažit vybavit ho tak, aby ho každé dva roky nemuseli vybavovat znovu. Víte jak zařídit dětský pokoj? To a mnohem více o dětských pokojích se dozvíte v tomto článku.  

1. Myslete na adaptabilnost dětského pokoje 

Pokud budete myslet na to, aby byl dětský pokoj co nejvíce adaptabilní a dokázal se přizpůsobit tomu, jak dítě roste a vyvíjí se, máte z poloviny vyhráno. Ruku na srdce - každá větší rekonstrukce dětského pokoje i jiné místnosti v domě stojí poměrně dost času i peněz.

To nejlepší, co tedy můžete udělat je, že vytvoříte takový základ, pokoj, který nebudete muset rok co rok předělávat. 

Samozřejmě spousta trendů se mění, budete muset několikrát za život dítěte vymalovat, koupit nový nábytek nebo změnit dekorace. Ale například kvalitní a dobře zvolená podlaha v dětském pokoji může vydržet dítěti od miminka až do dospívání. 

2. Bezpečnost na prvním místě 

Jelikož pokoj je prostorem pro děti a leckdy v něm chtějí trávit (a také tráví) svůj čas samy, bez dohledu rodičů, je více než na místě snažit se vytvořit co nejvíce bezpečné místo. A není to jen nábytek, který by měl být bezpečný. 

  • Zabezpečte všechny elektrické zásuvky, hlavně malé děti mají tendenci prozkoumat skutečně všechna zákoutí vašeho domova 
  • Vybírejte vhodnou elektroniku, aby nedošlo k zásahu elektrickým proudem 
  • Vždy volte zdravotně nezávadné hračky a doplňky do dětského pokoje, také dřevěné kvalitní hračky
  • Vyvarujte se jedovatým rostlinám v dětském pokoji i jiných místnostech v domě, zvlášť pokud máte doma ještě malé děti 
  • Stejně tak vybírejte netoxické barvy na výmalbu dětského pokoje a netoxické nátěry pro nábytek 
  • Pro malé děti nezapomínejte pořídit zábrany proti pádu z postele, ohrádky pro hraní a podobně, popř. zabezpečte také okna 

Pod kusové koberce v dětském pokoji pořiďte protiskluzovou podložku

3. Vybírejte kvalitní nábytek 

Šetřit byste rozhodně neměli na kvalitním nábytku. Jen takový nábytek může vydržet sloužit roky. Nabídka na trhu je však široká a je z čeho vybírat. Při výběru nábytku pro děti je třeba zvažovat několik různých parametrů. Myslet musíte především na bezpečnost. Ta se promítá nejen ve volbě toho pravého nábytku ale i jeho provedení. 

Ideálním materiálem pro nábytek do dětského pokoje je dřevo, masiv. Jedná se o přírodní, zdravotně nezávadný materiál s dlouholetou životností. Smířit se musíte ale s vyšší pořizovací cenou. Nezapomeňte také zkontrolovat, zda jsou rohy nábytku do pokoje pro menší děti oblé a podobně.  

Praktické je také vybírat nábytek bez skleněných prvků. Zapomeňte na vitríny nebo prosklené police. V dětském pokoji se někdy odehrávají divoké bitvy indiánů, závody aut nebo taneční bály princezen, kdy hrozí, že by se nábytek mohl rozbít. U skla potom hrozí, že se děti o střepy pořežou. Všechen nábytek by měl být také stabilní a dobře připevněný.  

V dětském pokoji by se měly rozhodně objevit tyto kousky nábytku: 

  • postýlka pro miminko či batole nebo větší postel pro předškoláky, školáky nebo teenagery 
  • komoda 
  • úložné prostory na hračky 
  • poličky
  • knihovna 

a další. 

4. Podlaha v dětském pokoji: důležitý bod dětského pokoje

detsky-pokoj-podlaha-hracky

Photo by Igor Starkov on Unsplash

Jak vybrat tu nejlepší podlahu do dětského pokoje? Zapomeňte na dlažbu, její údržba je sice snadná, což je také důležitá vlastnost podlahy v dětském pokoji, ale studí a v pokojíčku tráví děti hodně času na podlaze. Je proto dobré sáhnout po podlaze s teplejším povrchem. 

Důležitá by také měla být zdravotní nezávadnost podlahy. Abyste se vyhnuli škodlivinám v materiálech, hlídejte si označení certifikátem kvality. Jedná se například o označená GUT Gemacht, Air Comfort GOLD a další. 

Vhodné jsou podlahy dřevěné, vinylové nebo marmoleum. Nezapomeňte také na stylový kusový koberec, na kterém si mohou děti na zemi hrát. Volit můžete koberce jednobarevné, například v pastelových barvách, které zapadnou do designu celého pokojíčku nebo herní koberce s designem silnice či skákacího panáka, které dále mohou rozvíjet dítě po různých stránkách. 

5. Volte správně barvy a celkový design pokoje 

Barvy na stěnách hrají důležitou roli. Dokáží ovlivnit náš celkový dojem z pokoje a dotvářet příjemnou atmosféru. Nikdo vám nebrání sáhnout ani po tapetách s motivem oblíbené postavičky vašeho dítěte - tady se ale dostáváte na tenký led s adaptabilností dětského pokoje. Jak dlouho budou asi tapety s dětským motivem Spidermana, Tlapkové patroly nebo Jurského parku vaše děti bavit? 

Doporučujeme proto volit spíše pastelové barvy a světlé odstíny. Dávno už neplatí, že modrá barva patří klukům a růžová holkám, s barvami můžete experimentovat a vybírat podle preferencí dětí. 

Tip: Pokud zařizujete dětský pokoj na poměrně malém prostoru, pamatujte na to, že světlejší barvy opticky zvětšují prostor, a tak je žádoucí vymalovat právě těmito tóny. 

6. Osvětlení do dětského pokoje 

V dětském pokoji nesmí chybět kvalitní osvětlení, a obvykle nestačí jedno. Pro dětskou hru, rozvoj a učení je důležité mít kvalitní osvětlení. Vybírejte takové, které nebudete muset měnit a ideálně vydrží v pokoji celé roky. 

Dětské prvky v rámci osvětlení můžete potom vnést do lampiček na nočním stolku nebo u psacího stolu. 

Dobré je také přemýšlet o vhodné stínící technice. Víte jaké druhy stínění jsou vhodné do dětského pokoje? Ideální volbou jsou například transparentní záclony, které část světla propouští a zároveň v případě potřeby poskytují ideální přítmí. 

7. Zohledněte hlavní zóny dětského pokoje 

Pokud přemýšlíte o zařízení dětského pokoje, jistě vás napadne, co všechno je třeba pořídit. Při zařizování dětského pokoje se zaměřte na několik důležitých funkčních zón, které vám pomohou na nic nezapomenout. Jde o zóny: 

  • zóna klidová, odpočinková 
  • zóna herní
  • zóna pracovní, rozvojová 
  • zóna oblékací 

Zóna klidová 

Když začnete přemýšlet nad klidovou zónou, první, co vám pravděpodobně vytane na mysli bude dětská postel. Jedná se o kus nábytku, do kterého se vyplatí investovat. Kvalitní postel totiž může podpořit i kvalitní spánek a zdravý vývoj dítěte. Nezapomeňte také na výběr dobré matrace, a to ať už se bavíme o posteli pro novorozence, batole, školáka nebo puberťáka. 

TIP: Na kvalitě spánku nese svůj podíl i dobře padnoucí a pohodlné dětské pyžamo a župan, který zahřeje cestou z koupelny do postele. Nezanedbejte ani jeho výběr.

V klidové zóně by se však měly nacházet i další věci - důležité je osvětlení, noční stolek s lampičkou nebo kvalitní stínění. Rozšířit klidovou zónu můžete také o křesla, pohovku, sedací pytle, závěsné houpačky a další vymoženosti. 

Zóna herní 

Není pravidlem, že proto, aby bylo dítě spokojené, potřebuje kvanta hraček. Stačí jich pár, za to kvalitních a takových, které děti budou bavit dlouhou dobu. Herní zónu se proto snažte vždy přizpůsobit co nejvíce zájmům dítěte a jeho věku. 

Zóna pracovní 

Zóna pracovní je spojována hlavně s pokojíčky dětí školou povinných. Děti ve školním věku totiž potřebují v pokoji také místo pro vzdělávání a chybět v pokoji nemůže psací stůl a kvalitní židle, dobré osvětlení, úložné prostory, poličky nebo knihovna. 

Pracovní zóna by se měla ale objevit už v pokoji mladších dětí. Přizpůsobit byste dětský pokoj měli také pro rozvoj. Nezapomínejte na knihovnu, poličky a stoleček s židlí, u kterého můžete procvičovat jemnou motoriku, kreslení, věnovat se tvůrčím činnostem a podobně. 

Zóna oblékací 

Ve většině dětských pokojů nechybí ani zóna oblékací. Tu tvoří obvykle šatní skříň, komoda a zrcadlo. 

Dětský pokoj pro sourozence: ano nebo ne? 

pokoj-pro-sourozence

Photo by Blake Woolwine on Unsplash

Řešíte otázku společného pokoje pro sourozence? Zatímco pro některé rodiče se jedná o možnost volby, pro jiné je to zcela nevyhnutelné. Domovy nejsou nafukovací a někdy nic jiného nezbyde, než sourozence ubytovat v jednom pokoji. Jaké výhody a nevýhody toto soužití přináší a jak takové pokoje řešit? 

Společný pokoj malých dětí 

Mladší děti společný pokoj obvykle ocení, dokonce nezáleží ani na jejich pohlaví. Holky, kluci, nebo všichni dohromady, společně si užijí spoustu zábavy. Společný pokoj může navíc vaše malé ratolesti mnohému naučit. 

Společný dětský pokoj podporuje v dětech ohleduplnost, naučí se více si navzájem pomáhat a také je to více sblíží - takové sourozenecké hovory před spaním a sdílení sourozeneckých tajemství mají něco do sebe. 

Vždy záleží na věku a věkovém rozdílu vašich dětí, pokud jsou od sebe například dva roky, často nemusíte ani příliš přemýšlet nad speciálním vybavením pokoje - dětem stačí společné hračky a společný herní prostor. Stačí pořídit dvě postele, pro úsporu místa například palandu. 

Společný pokoj starších dětí 

Problémy většinou přichází v období začínající puberty, kdy spolu děti pokoj už sdílet nechtějí, zvlášť pokud jsou sourozenci rozdílného pohlaví nebo je mezi nimi velký věkový rozdíl.  

Všechno je o domluvě a vzájemné komunikaci. Pokud se pokoje kvůli nedostatku místa rozdělit nedají, snažte se udělat kompromis a vyřešit situaci jinak. Berte v potaz to, že všichni mají právo na své soukromí a starší děti potřebují také svůj klid na učení. 

Řešením v takových případech může být alespoň optické rozdělení pokoje - nábytkem, zástěnou nebo dalšími možnostmi, jak vás napadne. Počítat musíte také s domluvou ohledně uklízení nebo návštěv kamarádů. 

Málo prostoru v dětském pokoji

Zařizujete dětský pokoj na malém prostoru? I takové zařizování má svá specifika. Využít prostor totiž musíte na maximum. Jak na to? 

Velký problém vzniká hlavně s úložným prostorem. Hračky, oblečení, učení a další věci patřící dětem - to vše musí mít své místo. Snažte se proto najít maximum úložného prostoru a přitom nezabrat veškeré místo nábytkem.  

  • Využívejte prostor na stěnách, pořiďte police a závěsné skříňky, které nijak nepřekáží
  • Využít můžete také prostor pod postelí nebo naopak vybírat palandy či vyvýšené postele, které šetří místo pro dětskou hru
  • Snažte se také prostor opticky zvětšit. Pomoci vám mohou světlé barvy a zrcadla
  • Pořídit můžete také skladnější formy nábytku, například vyklápěcí pracovní stůl nebo multifunkční nábytek

Dětský pokoj podle Feng Shui 

Inspirovat se při zařizování dětského pokoje můžete také starým japonským učením Feng Shui. To přináší do bytového designu spousty pouček a jednoduchých zásad, které vám pomohou změnit váš život k lepšímu. 

Podle Feng Shui by měl dítěti dětský pokoj poskytovat klidné místo, nerušené učení, ale také prostor pro hru a osobní rozvoj. Není toho tedy málo, co musí v sobě musí dětský pokoj skloubit. 

TIP: Znáte základní principy Feng Shui?

Zastoupení všech pěti prvků

V dětském pokoji by stejně jako v jiných místnostech domu zařízených podle Feng Shui mělo být zastoupeno všech pět prvků - voda, oheň, země, dřevo a kov. Převládat by zaručeně mělo dřevo.  

Ostatní prvky se volí podle osobnosti dítěte. Aktivní děti potřebují v pokoji spíše zklidňující energii zastoupenou prvky země, kovu a vody. Oproti tomu pasivní děti mohou k aktivitě podporovat elementy ohně. Pomoci vám v zařizování mohou také barvy a dekorace do dětského pokoje.

Dětský pokoj podle Montessori 

Zařídit pokoj můžete v různých stylech a barvách. Montessori je filozofie, která se týká hlavně vzdělávání a výchovy, ale odráží se také do vybavení dětského pokoje. Hlavní myšlenkou Montessori filozofie je respektovat přirozený vývoj dítěte a vnímat ho jako samostatnou bytost s vlastními potřebami a názory. Pokud chcete vytvořit pokoj v duchu Montessori, držet byste se měli těchto zásad: 

  • Dítě v pokoji by mělo mít vše na dosah, a proto by měly být všechny věci v pokoji, nábytek, hračky a dekorace, umístěny tak, aby na ně dítě samo dosáhlo a rozvíjela se tak jeho samostatnost

  • Hračky by měly být vybírány s rozmyslem tak, aby dítě co nejvíce rozvíjely a pomáhaly mu například v rozvoji jemné a hrubé motoriky. Mezi vhodné Montessori produkty a hračky patří například Montessori deska, houpačka nebo jiná balanční podložka, prolézačky, kuchyňka, pěnové koberce a další 

  • Zapomínat byste neměli ani na kreativní prostor pro děti - pořídit jim můžete například stoleček s pojízdným regálem vybaveným řadou výtvarných pomůcek, jako jsou prstové barvy, razítka, vodovky, samolepky, přírodní materiály a další
  • Postel v Montessori pokoji by měla být umístěna co nejvíce u země, malým dětem často stačí i matrace přímo na zemi, díky které se mohou ráno probudit a začít hned fungovat jako samostatné jednotky.  
  • Chybět by v Montessori pokoji nemělo ani velké zrcadlo, které je hlavně pro malé děti velkým lákadlem a navíc jim pomáhá v samoobsluze při oblékání 

Dětský pokoj pro miminko 

pokoj-pro-miminko

Obrázek Victoria Model z Pixabay 

Zařizovat pokojíček pro miminko začíná mnoho nastávajících rodičů už v těhotenství. Vyhněte se zásadní chybě mnoha nastávajících rodičů a nepořizujte příliš zbytečností. Malé miminko vlastní prostor tolik nepotřebuje a často spí v jedné místnosti s rodiči. 

Pokojíček pro miminko by měl být zařízený funkčně hlavně tak, aby vyhovoval vašim potřebám při uspávání, přebalování nebo oblékání. Hračky a další vymoženostmi mohou do pokoje přibývat až v průběhu času, jak dítě roste. Co by ale nemělo v pokoji malého miminka chybět? 

Vybavení pokoje pro miminko

Pořídit byste měli dětskou postýlku nebo kolébku, v které bude dítě usínat. Zaměřte se hlavně na kvalitu a nezávadný materiál, jako je dřevo. Důležité jsou také rozestupy mezi jednotlivými příčkami dětské postýlky - ty by neměly být menší než 3 cm. 

Společně s postýlkou se kupuje do dětského pokoje také přebalovací pult. Ten může být pořízen společně s komodou, která poskytuje úložný prostor a zároveň také místo pro přebalování. Pořídit ale můžete i samostatnou podložku, kterou lze umístit na jakoukoliv komodu, pračku nebo jinou plochu a přebalovat tak můžete kdekoliv. 

Postýlka a kolébka jsou dva základní kusy nábytku, které je třeba do pokoje pro miminko pořídit. Dále už je to hodně o doplňcích a vybavení pokojíčku do budoucna - koupit už můžete také koberec, skříně, poličky. Malá miminka také potěší drobné hračky do postele, kontrastní leporela pro nejmenší nebo kolotoč nad postýlku. 

Organizace pokoje pro miminko 

Důležité je v pokoji pro miminko nábytek co nejlépe rozmístit. Nejčastěji rodiče dělají chybu při umístění postýlky - ta by v žádném případě neměla stát pod oknem, aby na dítě nefoukalo nebo na něj nesvítilo příliš mnoho světla, když chce spát přes den. 

Dětský pokoj pro batole 

Ani se nenadějete a vaše malá holčička nebo chlapeček začnou lézt a objevovat svět. To je čas, kdy se vyplatí rozšířit vybavení dětského pokoje o hračky i další prvky. Pokud jste již v období novorozence či kojence pořídili kvalitní postýlku, můžete ji ponechat, stejně jako další kusy nábytku. Pořídit ale také můžete novou, rostoucí postel, která vydrží dítěti třeba až do školního věku. 

Kromě nábytku přidejte i bytový textil, chybět by neměl herní koberec nebo pěnový koberec. Vybírejte však koberce s kratšími vlákny, aby se v nich nedržely nečistoty a zároveň takové, které zahřejí od země. 

Nezapomeňte ani na bezpečnostní prvky. Takto malé děti ještě neznají zábrany, nemají pud sebezáchovy, skáčou, lezou a nevydrží chvíli na jednom místě. Nábytek pořizujte zaoblený, elektrické zásuvky opatřete kryty a nezapomeňte ani na zábrany ke dveřím nebo schodišti. 

Důležitým prvkem jsou také hračky a hry. Právě hrou se totiž batolata rozvíjí a poznávají svět. Ideálními hračkami do dětského pokoje pro batolata mohou být:  

  • kuličková dráha 
  • vkládačky, skládačky a dřevěné puzzle 
  • první stavebnice a kostky
  • prolézačky, skluzavky, žebřiny 
  • autíčka, vláčkodráhy 
  • kuchyňka 
  • herní stolky 

a další

Tip na zábavu pro děti: Pořiďte jim suchý bazének s kuličkami a podívejte se, proč dětem pořídit i kvalitní prolézačky.

Dětský pokoj pro předškoláky 

Máte doma předškoláka? I takový dětský pokoj si zaslouží alespoň malý zásah rodiče. V tomto věku se vyplatí investovat do rostoucího nábytku. Pořídit kromě postele můžete také první pracovní stůl a další nábytek do pokoje, jako je knihovna a tu samozřejmě vybavit knížkami. 

Kromě toho se mohou v holčičím i klučičím pokojíčku objevit první deskové hry. Pořídit můžete také hračky - tady se začínají prosazovat hlavně zájmy dítěte. Některé dívky touží po kuchyňce, kluci zase po pracovním stole s nářadím jako má táta v dílně. Společným znakem pokojíčků by však měl být dostatek prostoru pro volnou hru a zábavu. 

V předškolním věku děti stále potřebují více a více pohybu. Kromě venkovního hřiště, balonů a dalších můžete pořídit také některé prolézačky do pokoje. Záleží, jakým místem dětský pokoj disponuje. 

Pokoj pro dítě školou povinné 

Jakmile dítě začíná chodit do školy je třeba pokoj přizpůsobit také učení. Chybět by neměl pracovní stůl a úložný prostor pro školní pomůcky. Možná vás čekají i další úpravy. Pro školní věk je typické také zvaní prvních kamarádů domů a všechny děti by chtěly mít ten nejhezčí pokoj v sousedství. 

Jak ale zařídit dívčí pokoj snů nebo klučičí panství? To musíte konzultovat přímo se svým dítětem. Univerzální návod neexistuje. Konzultujte proto vybavení pokojíčku se svým dítětem, splnit možná nedokážete úplně všechna přání a představy, ale můžete se jim alespoň přiblížit. 

Studentský pokoj 

studentsky-pokoj

Photo by Gabriel Beaudry on Unsplash

Mít doma studenta si žádá předělávku dětského pokoje na pokoj studentský. Ve starším školním věku se totiž z roztomilého dětského pokoje musí stát spíše puberťácké doupě. I pro teenagery má pokoj v životě důležitou úlohu. Je to místo, kde tráví mnoho svého volného času a měl by jim poskytovat bezpečí a útočiště, které potřebují. 

V tomto věku už si děti mohou ohledně svého pokoje hodně určit - dokáží rozhodovat o barvách, kterými chtějí vymalovat stěny i vybrat plakáty, které chtějí pověsit nad postel. Do některých věcí ale můžete samozřejmě mluvit i vy.

To, co si mnoho teenagerů samo neurčí, je vybavení studentského zázemí. Všichni teenageři kromě velké postele, pohodlného gauče, vlastní televize nebo výkonného počítače pro hraní videoher potřebují také vybavení pro studování. Hodit se jim bude psací stůl, úložný prostor pro učebnice a náležité osvětlení. Dívkám se naopak bude hodit první kosmetický stolek. Nezapomínejte ani na jejich vlastní zájmy. 

Shrnutí 

Zařídit dětský pokoj není pro rodiče často jednoduchým úkolem. Ve chvíli, kdy děti mohou přidat ruku k dílu a říct, co by v dětském pokoji chtěly, máte alespoň částečnou jistotu, že se jim v dětském pokoji bude líbit. Dětská přání jsou však často poměrně nereálná, a tak nebuďte nešťastní, pokud se vám nepodaří naplnit všechna. Věřte, že i málo ze splněných přání vaše děti potěší. 

O většině vybavení nakonec však stejně rozhodují rodiče. Snažte se dětský pokoj zařídit hlavně tak, aby rostl společně s dítětem. Zařídit některé věci na několik let dopředu skutečně lze a ušetříte si tak spousty času i peněz, když nebudete muset zařizovat každý rok pokoj znovu. 

Důležitá je v dětském pokoji hlavně bezpečnost. Prvky a vybavení, které do dětského pokoje vybíráte, byste měli volit s ohledem na věk vašeho dítěte. Pokud je dítě malé, vyhněte se sklu, toxickým látkám i barvám v dětském pokoji. Také hračky, které vybíráte by měly být zdravotně nezávadné a bezpečné. U dětí do tří let dejte pozor také na malé součástky hraček, figurky a drobné kousky stavebnic, které by mohly děti vdechnout. 

Velkým tématem dětských pokojů je i optimalizace prostoru a úložného prostoru. Vždy se proto snažte nad prostorem přemýšlet nejen z estetického, ale také funkčního hlediska.