7 inspirací pro manipulační a konstruktivní hry pro děti

deti-puzzle-skladat

Photo by Anthony Wade on Unsplash

Jan Amos Komenský označil předškolní věk jako “zlatý věk hry.” A měl k tomu své důvody. Hra je totiž pro děti, nejen v předškolním věku, hlavní denní činností, která podporuje jejich duševní vývoj. 

Je tomu skutečně tak - prostřednictvím hry děti rozvíjí své dovednosti a schopnosti, učí se poznávat svět a rozvíjí své komunikační a sociální dovednosti mezi vrstevníky. 

Způsobů, jak si lze hrát existuje celá řada. Vedle pohybových, didaktických nebo kognitivních her, existují také hry manipulační a konstruktivní, na které se v tomto článku zaměříme. 

Proč jsou manipulační a konstruktivní hry důležité? 

Manipulační a konstruktivní hra je v životě dítěte velmi důležitá. Díky ní totiž děti mohou rozvíjet svou jemnou motoriku a estetické cítění. Děti se zároveň učí pracovat s různými materiály a také spolupracovat s ostatními dětmi kolem sebe. 

Při stavění věží z kostek nebo hrou se stavebnicí děti rozvíjí také svou prostorovou představivost a v některých případech se učí pracovat podle návodu. 

Manipulační vs. konstruktivní hry 

Jaký je vlastně rozdíl mezi manipulační a konstruktivní hrou? Manipulační hra se objevuje u dětí již v kojeneckém věku. Jde v podstatě o hru s předměty, kdy se dítě učí předměty uchopovat, vkládat je do kyblíčku nebo s nimi jinak pracovat. 

Mezi první manipulační hry dětí patří například vhazování kostek do kyblíčku, stavění prvních věží, čmárání tužkou po papíře nebo tvoření z plastelíny

Konstruktivní hry potom vychází z manipulačních her, ale u dětí se rozvíjí během předškolního věku. Jde o práci s nejrůznějšími materiály a předměty. Během konstruktivních her se rozvíjí celá řada kognitivních procesů. Vrcholem konstruktivních her je potom hra se stavebnicí. 

Inspirace na manipulační a konstruktivní hry a hračky pro děti 

dite-stavebnice

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Přemýšlíte nad tím, jaké hračky dětem pořídit, abyste je rozvíjeli i v oblasti manipulačních a konstruktivních her? Podívejte se společně s námi na 7 inspirací pro hry, hračky a aktivity, kterými můžete své děti v této oblasti rozvíjet. 

1. Vkládačky a skládačky pro nejmenší 

Z hlediska manipulačních her bychom neměli zapomínat ani na ty naše nejmenší. Manipulační hra ve smyslu uchopování a zkoumání předmětů je totiž pro děti nesmírně důležitá pro rozvoj úchopu a jemné motoriky. 

Na klasické uchopování předmětů bude stačit jakákoli hračka. Myslete však na zdravotní nezávadnost hraček a jejich bezpečnost. Nic příliš malého nebo toxického malým dětem do rukou rozhodně nepatří. 

Vybírejte proto hračky z kvalitních materiálů. Trochu větší kojence potěší i nejrůznější vkládačky, skládačky nebo zatloukačky. 

2. Hra s kostkami a stavebnicemi 

Když děti povyrostou, stává se u nich velmi oblíbená hra s kostkami a stavebnicemi. Kostky a stavebnice totiž představují pro děti svět neomezených možností, postavit si mohou prakticky cokoliv se jim zlíbí a věřte, že taková hra děti zabaví. Stavebnice byste však měli vybírat s ohledem na věk. 

Přečtěte si náš článek: Znáte výhody stavebnic pro děti, kdy a jaké koupit? 

3. Stříhání, lepení a jiné tvoření 

Stříhání, lepení a jiné tvoření - při všech kreativních aktivitách děti rozvíjí své manipulační schopnosti a navíc mají radost z konečného výsledku své práce. Pořiďte proto domů nejrůznější tvořivé sady, s kterými děti mohou rozvíjet svou jemnou motoriku. 

Spousty inspirace naleznete také na internetu. Tvořit můžete s dětmi jen tak pro radost, nebo své tvoření tematicky zaměřit tak, aby se mohlo stát součástí výzdoby vašeho domu. 

  • V jarních měsících se můžete společně pustit do výzdoby květináčů pro první jarní kvítka 
  • V letních měsících můžete zase vyzkoušet tvoření zažehlovacích obrázků nebo vyzdobit okna obrázky z barev na sklo. 
  • Na podzim nasbírejte kaštany a pusťte se pomocí špejlí do výroby kaštanových zvířátek 
  • V zimě například vystřihujte sněhové vločky, které následně vylepíte do oken. 
  • Na Vánoce se mohou děti pustit do výroby vánočních ozdob nebo papírového řetězu na vánoční stromeček 

4. Klučičí dílna 

detska-dilna-naradi

Photo by Karolina Grabowska

Manipulační a konstruktivní hry se nevyhýbají holkám ani klukům. Jen je třeba umět vybrat takové, které zaujmou zrovna vaše dítko. Máte doma kluka, který obdivuje tatínkovu dílnu na zahradě? Pořiďte mu jeho první nářadí nebo dětskou dřevěnou dílnu, v které bude moci tvořit podobně jako táta. 

5. Třídění 

Skvělou manipulační hrou je také všemožné třídění - podle barev, geometrických tvarů, velikosti nebo jiných parametrů. To záleží na vás. Připravte mističky a nechte děti třídit. Věřte, že i to může být zábava. 

Tip: Jestliže chcete při této aktivitě co nejvíce rozvíjet jemnou motoriku vybírejte drobné předměty, které vyžadují pinzetový úchop nebo nechte děti třídit právě pinzetou. 

6. Hry s vodou a pískem 

Manipulační i konstruktivní hry představují především hru s nejrůznějšími materiály, kterými může být také písek a voda. To jsou materiály, které děti většinou velmi milují. 

Může se jednat o klasickou hru na pískovišti s bábovičkami nebo stavění hradů. Takovou hru znáte ze svého dětství možná i vy. Nová doba však přináší i další možnosti využití písku. 

Do domácnosti můžete pořídit například kinetický písek. S kinetickým pískem si děti díky jeho vlastnostem mohou hrát děti i doma, jednotlivá zrnka totiž drží pohromadě a nevzniká tak nepořádek. 

7. Puzzle 

Posledním naším tipem z této kategorie jsou puzzle. Puzzle nejen, že rozvíjí jemnou motoriku, ale také myšlení a prostorové chápání. Sehnat můžete puzzle pro malé i velké. Záleží vždy na počtu dílků a celkové složitosti skládání. Kromě toho doporučujeme puzzle vybírat s ohledem na zájmy dítěte.

 

Alena Mrvíková, Specialista na optimalizaci webů – Naučte se, jak nastavit základní SEO on page faktory na svém webu