Znáte výhody stavebnic pro děti, proč jim je koupit, kdy a jaké

Víte proč pořídit dětem stavebnici?

construction-set-gf6fec6db6_1920

Merkur, Seva nebo třeba Lego - to jsou jen některé názvy stavebnic, při jejichž vyslovení se i některým dospělým rozzáří oči, protože vzpomínky na dětství ožívají. Stavebnice jsou mezi dětmi jednou z nejoblíbenějších hraček už mnoho let. Tak proč je nedopřát i svým dětem?

Proč jsou stavebnice tak super?

Stavebnice pro děti jsou skvělé v mnoha ohledech. Hru s nimi si užívají holky i kluci, nejmenší batolata i větší školáci. Existují totiž v různých provedeních, a tak se v mnoha domácnostech stávají hračkami číslo jedna.

Stavebnice otevírají dětem svět fantazie

Hrát si se stavebnicí přináší také mnoho pozitiv pro samotný vývoj dítěte. Neomezené možnosti stavění podporují rozvoj dětské fantazie a kreativního myšlení. Děti předškolního a školního věku jsou navíc schopné rozvíjet díky stavebnici své schopnosti spolupráce s jinými dětmi, skládají společně a vytváří si svůj vlastní svět z malých dílků stavebnice. Hra pak nikdy není nuda.

 

Děti díky stavebnicím rozvíjí smysl pro detail, zlepšují své myšlení, učí se trpělivosti. Důležité je také to, že díky manipulaci s drobnými dílky se rozvíjí schopnost jemné motoriky a zlepšuje se jejich úchop.

Při výběru zvažte věk dítěte

Není stavebnice jako stavebnice. Tím nejzásadnějším kritériem by při výběru měl být věk vašeho dítěte. Jde totiž především o jeho bezpečnost. Těm nejmenším dětem rozhodně do ruky nepatří drobné dílky, u kterých hrozí jejich vdechnutí. Poradit vám mohou doporučení výrobců, ale také selský rozum.

Stavebnice pro nejmenší do tří let

Jak vybrat stavebnici pro nejmenší děti a batolata? Nutno podotknout, že ty úplně nejmenší děti do 6 měsíců mají na svou první stavebnici ještě čas. Větší radost jim uděláte a i jejich rozvoj podpoříte, když jim koupíte například pěnové kostky, chrastítka nebo transparentní leporela.

 

Od 6 měsíců do tří let je dobré vybírat stavebnice s ohledem na bezpečí. Vybírejte proto stavebnice s dostatečně velkými kousky, u kterých nehrozí vdechnutí. Zároveň mějte na paměti, že děti v tomto věku prozkoumávají svět všemi smysly a rády strkají hračky do pusy. Důležitý je proto také materiál, optimální jsou proto dřevěné nebo plastové kostky oblých tvarů.

Stavebnice pro děti ve věku 3-5 let

Děti ve věku 3-5 let začínají navštěvovat mateřskou školu, dostávají se do kolektivu a také se jim otevírají nové herní možnosti. Stavebnice zůstávají stále oblíbené, jen se od klasických kostek často přesouváme o kus dál.

 

Důležitý je totiž dětský zájem, kterému by se měla stavebnice v tomto věku trochu podřídit, pokud je pro vás podstatné, aby stavebnice zůstala dlouho oblíbená a využívaná. Mezi kluky jsou to například nejrůznější vláčkodráhy či autodráhy.

 

Už se nemusíte bát ani o něco menších kousků, vyzkoušet můžete také první magnetické stavebnice nebo stavebnice s dalším dětským nářadím.

Stavebnice pro děti ve věku 5-7 let

I u dětí ve věku 5-7 let je velmi důležitý jejich zájem, proto se snažte hry a hračky vybírat tématicky. Zároveň už ale věk dětí dovoluje začít používat složitější a komplexnější stavebnice.

 

Už dříve jste děti jistě mohli zaujmout elektrickým traktorem nebo autem, nyní přichází ten pravý čas na seznámení s jednoduššími elektronickými stavebnicemi.

Stavebnice pro děti starší 8 let

Pro některé děti se stávají stavebnice velkou vášní, která leckdy neutichá ani v dospívání a dospělosti. Záleží na preferenci těchto stavitelů. Někteří se vydávají cestou lega, pořizují stále více a více nových stavebnic, jiným se zalíbí skládání a programování RC modelů, další se zase vydají cestou klasického lepení papírových modelů.

Z jakých materiálů můžete vybírat?

Při výběru vhodné stavebnice se vždy prvotně řiďte věkem dítěte. V pozdějších vývojových období dítěte, už však je možné vybírat z vícero materiálů stavebnic. Které to jsou?

Plastové stavebnice

Plastové stavebnice mají velkou výhodu ve své pestrobarevnosti, díky které zaujmou i ty úplně nejmenší děti. Zároveň jsou poměrně lehké a pokud se jedná o kvalitní plasty a dostatečně velké kusy stavebnice, mohou být vhodné i pro menší děti.

Dřevěné stavebnice

Dřevěné stavebnice jsou na trhu oblíbené hlavně díky svému přírodnímu původu. Tyto hračky jsou příjemné na dotyk, zdravotně nezávadné a navíc šetrné k životnímu prostředí.

 

Kovové stavebnice

U starších dětí, zejména chlapců, jsou velmi oblíbené také kovové stavebnice stylu Merkur, kdy pomocí šroubováku spojujete jednotlivé díly k sobě a vytváříme nejrůznější technické výtvory. Výhodou těchto stavebnic je jejich široké využití.

Magnetické stavebnice

Magnetické dílky stavebnice drží při sobě díky magnetu, umístěným v destičkách jednotlivých komponentů. I tyto stavebnice jsou určeny pro starší děti. Poprvé je můžete využít asi kolem 3. roku věku.

Elektronické stavebnice

Stavebnice se světelnými nebo zvukovými efekty? Ano! V takovém případě je třeba porozhlédnout se po elektronických stavebnicích, které starším dětem pomáhají pochopit i základní principy fyziky.

 

Mít možnost postavit si kolem sebe svůj vlastní svět, s vlastními pravidly a přesně podle svého gusta, pomáhá dětem v duševním rozvoji víc, než si možná dovedou dospělí představit. Ostatně o tom, jaké je stavění zábava se můžete přesvědčit, když se do hry s nejrůznějšími stavebnicemi pustíte společně s dětmi. Tak hodně radosti při společné hře.

hrackyzadobrekacky.cz