Jak nejlépe vybrat vozítko pro starší děti

Elektrická autíčka pro děti jsou nejlepší volbou jako dárek. Děti tím nesmírně potěšíte a povzbudíte v rozvoji. Pomůžete si i k lepším rodinným vztahům. Každopádně byste se při výběru neměli dívat jen na design a cenu, ale jsou tu i jiné parametry, které musíte brát vážně.

Elektrická autíčka, která budou využívat starší děti by měly disponovat i speciálními funkcemi, aby dítě zaujala. Starší děti chtějí objevovat svět, jsou zvědavé a roztěkané. Čím více dokáže elektrické autíčko dítě zaujmout a udržet jeho zájem, tím lépe.

Elektrická autíčka pro starší děti

Není nad to, když můžete děti pohodlně posadit do elektrického autíčka a společně se vydat například do městské džungle či do krásné přírody. Dobrou zprávou je, že nabídka elektrických autíček se neustále rozrůstá, a tak se můžete dívat po sportovních autíčkách pro malé závodníky, nebo po silných modelech s 4x4 pohonem pro lepší zdolávání překážek.

50214720692_4947c83b04_b

Foto: Flickr, Nenad Stojkovic, (CC BY 2.0)

Elektrická autíčka lze řídit přímo ze sedadla řidiče pomocí jednoho pedálu a volantu. Roli řidiče si může střihnout i rodič díky dálkovému ovládání. Většina autíček jezdí přibližně stejnou rychlostí jako je rychlá chůze a mají i bezpečnostní pásy. Bezpečnou a pohodlnou jízdu na jemných sedadlech a měkkých kolech vylepšuje hudební panel, na které si děti mohou pouštět melodie a pohádky.

Před koupí se seznamte se všemi modely

Stejně jako u skutečných aut se i dětská elektrická vozítka dělí do několika kategorií: sedany, džípy, čtyřkolky, motocykly nebo traktory. Neliší se od sebe jen designem, ale také rozměry, hmotností, ovládáním, rychlostí a podmínkami využití, takže byste měli před koupí vědět, za jakých podmínek bude vaše dítě v elektromobilu jezdit.

1. Klasické kopie elektrických autíček

Elektrická autíčka pro děti tohoto typu jsou klasickými kopiemi reálných automobilů. Z tohoto seznamu autíček si můžete vybrat modely jak pro dívku, tak pro chlapce různého věku. Elektrické autíčko disponuje i dálkovým ovládáním.

2. Džípy

Čtyřkolové džípy jsou elektrická vozidla pro děti od 5 let. Vyznačují se velkou pohyblivostí, stabilními gumovými koly a silnou baterií. Doporučují se pro starší děti, protože tyto modely bývají dravější.

3. Elektrická autíčka, motorky a čtyřkolky

V závislosti na modelu jej mohou řídit menší, ale i starší děti. Ovšemže s větším výkonem přichází i větší zodpovědnost a je nutné dodržovat bezpečnou jízdu. Zároveň mějte na paměti, že tato auta už mají i větší nároky na baterie a úložný prostor!

Vybrat jednomístné či dvoumístné vozítko?

Toť otázka. Ale ve skutečnosti to má vskutku jednoduché řešení. Pokud máte jedno dítě, stačí vám pouze jednomístné vozítko. Ale pokud máte dvě děti, nebo jedno dítě, které ovšem chce svést svého kamaráda nebo mladou slečnu, to pak musíte pořídit dvoumístné elektrické vozítko.

Rovněž se dívejte na:

  • Nosnost: nosnost vám zaručeně napoví, zda se díváte na jednomístné či vícemístné vozítko. Takové jednomístné je dělané na 30 kg, zatímco vícemístné na 50 kg nebo 100 kg, ale tato vozítka jsou speciálně navržena pro svezení rodičů.
  • Velikost: Při výběru si vždy překontrolujte rozměry autíčka. Běžné modely jsou dlouhé 120 cm a široké 60 cm – u dvoumístných je to 100 cm.

electric toy car 2

Náhon na všechny čtyři?

  • Jednomotorová elektrická autíčka – takový vůz má pohon jednoho zadního kola. Jezdí se s ním po rovném a pevném povrchu.
  • Dvoumotorová – Tento vůz má motory u obou zadních kol, takže zvládne jednodušší stoupání (přibližně do 10°) nebo kamenité cesty.
  • 4x4 – Tento vůz je opravdu velmi výkonný a může vás vyvézt na náročnější terén nebo do extrémnějších stoupání. Vozítko je rovněž nejlepším řešením pro starší děti.

Kromě toho objevíte rozmanité hodnoty výkonu motoru. Běžná hodnota pro tento druh hračky je 45 W na jeden motor.

Upřednostnit gumová či plastová kola?

Materiál kol je důležitý pro komfortní jízdu a dobu životnosti. Typ kol si musíte zvolit především podle toho, kde plánujete jezdit. Každý materiál je vhodný na jinou cestu.

  • Plastová kola: Asi vás úplně nepřekvapí, že plastová kola jsou vhodná pouze na povrchy, které jsou pevné a nenáročné. Plast toho obecně moc nevydrží, proto je potřeba je častěji měnit.
  • Gumová kola: Na rozdíl od plastových kol, jsou gumová kola měkká, pružná a odolná. Díky nim si děti užijí pohodlnou jízdu i přes různé nerovnosti.

Dívejte se i na vybavení elektrických autíček

Vybavení některých vozů vás možná šokuje. Elektrické autíčko pro děti je vyráběno mnohdy i s hudebním panelem, ke kterému budete moci připojit USB. Což znamená, že si děti mohou po celou dobu jízdy pouštět své nejoblíbenější písničky. V případě, že si můžete dovolit trochu více utrácet, máte možnost pořídit nejen hudební panel, ale i video panel!

Chtěli byste pro své dítě něco víc?

Běžná nabídka elektro autíček je opravdu velká a pravdou je, že všichni hledáme něco speciálního. Ne všechna autíčka vám mohou nabídnout zrovna to, co hledáte. Ale na výběr máte i z: