Co jste o jízdě na koloběžce nevěděli - benefity, rizika a pravidla

par-jizda-na-kolobezce

Imagine by prostooleh on Freepik

Jízda na koloběžce se stává stále populárnějším způsobem dopravy ve městech po celém světě. Kombinuje zábavu, pohyb na čerstvém vzduchu a udržitelnost, čímž se stává oblíbenou volbou pro mnoho lidí. Jaká jsou ale její rizika, co si vzít na sebe a co v rámci dopravních předpisů neporušit?

Jízda na koloběžce a její výhody

Jednou z hlavních výhod jízdy na koloběžce je její snadná ovladatelnost a přístupnost. Koloběžky jsou relativně jednoduché na ovládání a nevyžadují žádnou speciální dovednost. Stačí se postavit na koloběžku, odrazit se nohou od země a užít si plynulý a efektivní pohyb. 

Díky své kompaktní velikosti je také snadné koloběžku přenášet, když potřebujete přejít na jiný druh dopravy nebo když dorazíte na své cílové místo.

Další výhodou jízdy na koloběžce je její ekologický charakter. V době, kdy se více a více lidí snaží snížit svůj ekologický dopad, je koloběžka skvělou alternativou k automobilům nebo dokonce k veřejné dopravě. Naprosto nejlepší a nejprodávanější koloběžkou, kterou máme i dokonale otestovanou je naše Velká skládací koloběžka Scooter R-sport.

Jízda na koloběžce neprodukuje žádné emise, což znamená, že přispívá ke snižování znečištění ovzduší a udržitelnějšímu životnímu stylu. Mnoho měst také investuje do vylepšování infrastruktury pro koloběžky, jako jsou cyklostezky nebo sdílené koloběžky, aby podporovaly tento ekologický způsob dopravy.

Pro mnoho lidí je jízda na koloběžce také skvělým způsobem, jak zůstat ve formě a zlepšit své zdraví. Je to skvělý trénink pro nohy, jádro a rovnováhu. Umožňuje vám pohybovat se ve svém vlastním tempu a přizpůsobit si náročnost jízdy podle svých potřeb. 

Můžete si zvolit různé trasy, překonávat překážky a využít různých terénů k tomu, abyste si vyzkoušeli různé úrovně námahy. Tímto způsobem se můžete aktivně zapojit do svého tréninkového programu a zároveň si užít venkovní prostředí.

Dále tu jsou sociální výhody. Jízdou na koloběžce si vytváříte skupiny či komunitu, která se pravidelně schází k společným výletům na koloběžkách. Tímto způsobem se můžete spojit s podobně smýšlejícími lidmi, sdílet své zážitky a vytvořit nová přátelství. 

Taktéž je to oblíbená aktivita pro rodiny, kde si rodiče i děti mohou užít společný čas venku. Zapojit jízdu na koloběžce můžete i do svých výletů či rodinných dovolených.

Zdravotní benefity jízdy na koloběžce

deti-kolobezky-hriste

Autor/ka fotografie: Antonius Ferret

Ať už jste začátečník nebo zkušený jezdec, jízda na koloběžce může mít mnoho pozitivních vlivů na vaše tělo i mysl. Jaké benefity pro vás tedy koloběžka přináší? Není jich zrovna málo, a pokud hledáte tipy, jak zhubnout a vypadat dobře, je koloběžka přesně pro vás.

Kardiovaskulární zdraví

Jízda na koloběžce je skvělou formou kardiovaskulárního cvičení, které posiluje srdce a cévy. Při jízdě dochází k aerobnímu cvičení, které zvyšuje tepovou frekvenci a zlepšuje průtok krve. To vede ke zvýšenému kyslíkovému přísunu do svalů a zlepšení celkového kardiovaskulárního zdraví.

Svalová síla a vytrvalost

Při jízdě na koloběžce pracují svaly dolních končetin, zejména nohy a hýždě. Pravidelná jízda pomáhá posilovat a tónovat svaly nohou, což zlepšuje jejich sílu a vytrvalost. Jízda také posiluje svaly břicha a zad, které stabilizují tělo během pohybu.

Spalování kalorií

Jedná se o účinnou formou cvičení, která pomáhá spalovat kalorie a snižovat hmotnost. Při rychlejší jízdě můžete spálit až 500 kalorií za hodinu. Při pravidelné aktivitě v kombinaci s vyváženou stravou může pomoci při hubnutí a udržování zdravé hmotnosti.

Mohlo by vás zajímat: Znáte příčiny obezity a její léčbu?

Zlepšení rovnováhy a koordinace

Jízda na koloběžce vyžaduje udržování rovnováhy a koordinaci mezi horní a dolní částí těla. Pravidelná jízda pomáhá zlepšovat tyto dovednosti a zvyšovat vaši schopnost udržet se vzpřímeně na koloběžce. 

To má pozitivní vliv na vaši celkovou stabilitu a koordinaci což může přinést prospěch i v běžných denních aktivitách. 

Snížení stresu

Během pohybu na čerstvém vzduchu se uvolňují endorfiny, tzv. hormony štěstí, které přispívají k pozitivnímu rozpoložení a snižování stresu. Tato aktivita vám také umožňuje odpojit se od každodenního shonu a na chvíli si užít pocit svobody a relaxace.

Zlepšení flexibility a pohyblivosti

Zahrnuje opakované pohyby nohou a kloubů, což napomáhá zlepšovat flexibilitu a pohyblivost. Pravidelné rozšiřování rozsahu pohybu při jízdě na koloběžce může pomoci udržovat klouby pružné a zabránit jejich ztuhnutí.

Zlepšení duševní pohody

Má pozitivní vliv nejen na fyzické zdraví, ale také na duševní pohodu. Pohyb na čerstvém vzduchu, výhled na krajinu a pocit svobody mohou pomoci snižovat úzkost, zlepšovat náladu a podporovat celkový pocit blaha.

Jak jezdit na koloběžce

muze-helma-kolobezka

Image by Freepik

Stejně jako je důležitá inspirace, jak (nejen) děti naučit bezpečně jezdit na kole, i u koloběžky je podstatné se naučit správný postoj a způsob stání. Máme pro vás několik užitečných tipů, které vám pomohou získat lepší stabilitu, kontrolu a pohodlí při jízdě na koloběžce.

Správný postoj

  • Začněte tím, že se postavíte vedle koloběžky čelem k řídítkům.
  • Umistěte jednu nohu přímo na koloběžku a druhou nohu položte na zem vedle ní pro stabilitu.
  • Držte hlavu vzpřímeně a dívejte se před sebe, abyste měli dobrý přehled o svém okolí.

Správný způsob stání

  • Při jakémkoliv stání mějte jednu nohu vždy na zemi.
  • Při rozjezdu se opatrně odražte nohou od země, a poté přeneste svou váhu na koloběžku.
  • Držte se za řídítka a ujistěte se, že máte pevný a stálý úchop.
  • Obě vaše nohy by měly být rovnoběžné.

Udržování rovnováhy

  • Při jízdě na koloběžce udržíte rovnováhu tím, že posunete těžiště dopředu a dozadu podle potřeby.
  • Snažte se držet středovou linii koloběžky a vyhněte se nadměrnému naklánění na jednu stranu.
  • Při potřebě stabilizace použijte své ruce k lehkému otáčení řídítek a posunu těla.

Pohyb a ovládání

  • Používejte obě ruce k držení řídítek koloběžky a ujistěte se, že máte pevný úchop.
  • Pro snížení rychlosti nebo zastavení použijte nožní brzdu na zadním kole nebo ruční brzdu na řídítkách. Snažte se brzdit rovnoměrně a vyhněte se náhlým a prudkým brzdám, které by mohly vést k pádu.
  • Při jízdě v zatáčkách se nakloňte mírně dovnitř směrem k zatáčce a otáčejte řídítka, abyste udrželi stabilitu.

Zdravá dávka inspirace: Zařazujete pohyb do svého každodenního režimu? Nezapomeňte také na vitamíny. Při jakémkoliv sportu náročném na klouby, jako je třeba i jízda na koloběžce, doporučujeme doplnit zdravou stravu i kloubní výživou.

Praktikujte a zlepšujte se

Jízda na koloběžce vyžaduje praxi a zkušenost. Čím více budete jezdit, tím lépe se naučíte udržovat rovnováhu, ovládat koloběžku a přizpůsobovat se různým terénům a podmínkám.

Tip: Při delší jízdě na koloběžce se nebojte střídat nohy. Zatěžování pouze jedné půlky těla není dobré za žádných okolností. Střídáním předejdete namožené a bolavé jedné poloviny těla.

Potřebné vybavení pro jízdu na koloběžce a vhodné oblečení

holcicka-bezpecnost-helma-chranice

Imagine by prostooleh on Freepik

Kromě samotné koloběžky je důležité mít také správné vybavení a vhodné oblečení, které vám zajistí bezpečnost a komfort během jízdy. Zde je seznam potřebného vybavení a doporučeného oblečení přesně pro vás:

Ochranná přilba

Ochranná přilba je základním bezpečnostním prvkem při jízdě na koloběžce. Vyberte si kvalitní helmu, která splňuje bezpečnostní normy a dobře padne na vaši hlavu. Ujistěte se, že je přilba správně připevněná a sedí pevně a pohodlně. Neměla by vás nikde tlačit, nebo se samovolně hýbat.

Chrániče kolen a loktů

Při pádu na koloběžce jsou nejohroženější částí těla kolena a lokty. Používání chráničů kolen a loktů může minimalizovat riziko zranění těchto oblastí. Zajistěte si chrániče, které jsou pevné, ale zároveň pohodlné a umožňují volný pohyb. Alespoň pro vaše začátky.

Reflexní prvky a světla

Pokud hodláte jezdit na koloběžce za šera, v noci nebo v podmínkách s omezenou viditelností, je důležité být co nejviditelnější pro ostatní účastníky provozu. 

Používejte reflexní prvky, které budou odrážet světlo a zvýší vaši viditelnost. Pro děti pak můžete zvolit dětské reflexní vesty. Můžete také používat světla na přední části koloběžky a na sebe, abyste zvýšili svoji bezpečnost. Více o světelném vybavení koloběžky píšeme níže.

Pohodlné obuv

Vyberte si pevnou a pohodlnou obuv s dobrou přilnavostí. Ujistěte se, že boty mají dostatečnou podrážku, která poskytuje stabilitu a odolnost proti sklouznutí.

Rukavice

Nošení rukavic je dobrým nápadem, protože chrání vaše ruce před zraněním a snižují riziko odřenin při případném pádu.

Pohodlné a vhodné oblečení

Při jízdě na koloběžce je důležité zvolit vhodné oblečení, které vám zajistí vaše pohodlí a bezpečnost. Zvolte pohodlné oblečení, které vám umožní volný pohyb. Mělo by být dostatečně přiléhavé, aby se například vaše dlouhé šaty nezamotaly do kol. Nechte doma vaše módní výstřelky a oblečte se především bezpečně a komfortně. 

Dámy, nezapomeňte si vzít vhodnou sportovní podprsenku či top, aby vaše prsa měla při jízdě dostatečnou podporu.

Sluneční brýle

Pokud je slunečné počasí, sluneční brýle chrání vaše oči před slunečním zářením, prachem a nečistotami, které by mohly ovlivnit vaše pozorovací schopnosti. V létě vás také ochrání před hmyzem, který by jinak mohl snadno skončit v oku a nepříjemně zkomplikovat vaši jízdu.

Voda a ochrana proti slunci

Nezapomeňte si vzít dostatek vody na hydrataci a chraňte svou pokožku před slunečním zářením. Použijte také opalovací krém s vysokým ochranným faktorem.

Rizika jízdy na koloběžce

triky-na-kolobezce-dite-kluk

Autor/ka fotografie: Alexa Popovich

S touto aktivitou se bohužel pojí i určitá rizika a je důležité přijmout opatření k jejich minimalizaci. Jaká jsou některá hlavní rizika jízdy na koloběžce? Jak se jim vyhnout a být bezpeční jak pro ostatní, tak i sami pro sebe?

Pády a zranění

Pády jsou nejčastějším rizikem při jízdě na koloběžce. Abyste minimalizovali riziko zranění, mějte na paměti následující:

  • Správná obuv je alfou omegou jízdy na koloběžce i na kole. Obujte si pevné a kvalitní tenisky, abyste měli co nejlepší oporu v noze.
  • Noste ochrannou přilbu. Přilba je nejdůležitější ochranný prostředek pro ochranu hlavy před vážnými zraněními.
  • Používejte chrániče kolen a loktů. Tyto chrániče pomáhají minimalizovat zranění při pádu a ochraňují citlivé klouby.
  • Udržujte vhodnou rychlost a respektujte své schopnosti. Nepřekračujte své hranice a zůstaňte ve své komfortní zóně.

Kolize s ostatními účastníky silničního provozu

Pohybujete-li se na veřejných silnicích nebo cyklostezkách, může hrozit riziko kolize s ostatními účastníky provozu. Zde je několik tipů, jak minimalizovat toto riziko:

  • Respektujte pravidla silničního provozu. Jezděte po správné straně silnice nebo cyklostezky, dodržujte povolenou rychlost a dodržujte dopravní značení a světla.
  • Buďte viditelní. Používejte světla a reflexní prvky, zejména při jízdě v noci nebo za špatné viditelnosti.
  • Buďte ostražití a předvídejte. Sledujte ostatní účastníky provozu, předvídávejte jejich akce a včas reagujte na možné nebezpečné situace.

Nevhodné povětrnostní podmínky a povrchy

Některé povětrnostní podmínky a povrchy mohou zvýšit riziko pádů a zranění. Pamatujte na následující:

  • Buďte opatrní na mokré nebo kluzké povrchy. Ty mohou značně snížit přilnavost koloběžky k zemi. Při jízdě na mokrém povrchu buďte opatrní při brzdění a zatáčení.
  • Dejte pozor na nerovnosti a překážky na cestě. Nerovné povrchy a výmoly mohou způsobit neočekávané otřesy a ztrátu rovnováhy. Snažte se vyhnout nebezpečným úsekům a zároveň buďte připraveni na všechny překážky.

Inspirujte se: Někdy počasí prostě nepřeje. A když nechcete dát v deštivém počasí zapravdu pořekadlu “Sportem k trvalé invaliditě”, můžete si zacvičit i doma. Víte, jaké vybavení pro domácí sportování a fitness by vám nemělo chybět?

Nepřiměřené chování ostatních účastníků provozu

Bohužel, někteří řidiči automobilů nebo jiných vozidel mohou být neopatrní nebo nevěnovat pozornost koloběžkám a jejich řidičům. Zde je několik tipů, jak se bránit proti tomuto riziku:

  • Buďte viditelní a předvídatelní. Používejte světla, reflexní prvky a signalizujte své úmysly při změně směru nebo zastavení.
  • Dávejte pozor na ostatní účastníky provozu. Sledujte jejich chování, udržujte si odstup a buďte připraveni na reakci na neočekávané situace.

Špatný stav a údržba koloběžky

  • Neudržovaná koloběžka může být nebezpečná a zvýšit riziko nehod. Pravidelně provádějte kontrolu a údržbu koloběžky. Zkontrolujte brzdy, pneumatiky, řídítka a další důležité součásti a zajistěte, aby byly v dobrém stavu.
  • Ujistěte se, že máte správné nastavení řídítek a pevné spojení mezi řídítky a koloběžkou.

Pravidla jízdy na koloběžce

jizda-na-kolobezce-silnicni-provoz

Autor/ka fotografie: Raffaele Giordano

Správný postoj máme, co si vzít na sebe, už víme také a teď, jaká pravidla se spolu s jízdou na koloběžce vážou? Jaká je povinná výbava? Pojďme se na to podívat.

Co patří do povinné výbav pro koloběžku?

Pro to, abyste mohli bez jakékoliv porušení pravidel do provozu, musí vaše koloběžka obsahovat: 

  • dvě funkční brzdy, které jsou na sobě nezávislé, jinak řečeno přední a zadní brzda je nutnost
  • pod řidítky je potřeba mít přední odrazku bílé barvy
  • to samé je potřeba mít na zadní straně koloběžky, ale odrazka musí mít červenou barvu

Obě odrazky mohou být kombinovány s blikajícím světlem či svítilnou. Dále by koloběžka neměla mít ostré hrany především u rukojeti a zaoblené hrany by měla mít i ochranná páčka u brzdy. 

Pokud bude na vozovce snížená viditelnost, je nutné, abyste vepředu rozsvítili světlomet s bílým světlem, které ale nebude oslňovat ostatní účastníky provozu. To samé opět platí pro zadní část koloběžky.

Je možné jezdit s koloběžkou po chodníku?

Pro koloběžku dle zákonu platí to stejné, co pro kola, a tedy po chodníku s koloběžkou jezdit nemůžete. Ovšem existuje zde výjimka, ale pouze pro děti do 10 let. Ty se pohybovat po chodníku mohou.

Na chodník s koloběžkou můžete pouze v případě, že ji vedete nebo tlačíte vedle sebe. V takové chvíli jste totiž považováni za chodce, a tedy neporušujete žádný dopravní předpis. 

Tip: Máte vybranou skvělou trasu, ale pro koloběžku už je to dlouhé? Nevadí. Nasedněte na kolo. Výhody cyklistiky jsou významné. Víte, že díky jízdě na kole pomáháte zlepšit vaši imunitu a zdraví?

A co jízda na silnici?

Pokud jste starší 10 let musíte s koloběžkou na cyklostezku nebo na silnici. Osoby mladší 18 let jsou povinni nosit helmu, která je pevně nasazená během jízdy. S koloběžkou se jezdí po pravé straně silnice a je třeba držet dostatečný odstup. Jestliže je na silnici k dispozici pruh pro cyklisty, jste povinni jej použít.

Závěr

Koloběžky jsou poslední dobou všude kolem nás. Pokud vás jízda na koloběžce oslovila, ale nechcete si zatím pořídit vlastní koloběžku, můžete použít některou z těch sdílených, kterými v dnešní době disponuje už v podstatě každé větší město.

Ať už tak, nebo tak, koloběžku si určitě vy i vaši děti oblíbíte. Tak tedy přejeme mnoho nových a šťastných zážitků a bezpečných kilometrů.


Daniela Vaková, Specialista na optimalizaci webů – Naučte se, jak nastavit základní SEO on page faktory na svém webu