Jednoduchý návod, jak si vybrat vhodnou trampolínu, příslušenství a jak se o ní starat

Každému z vás je jistě velice dobře známý pojem “trampolína”. Každé dítě by ji chtělo doma. Dokáže se na ni vyřádit dítě i dospělý.

Každému z vás je jistě velice dobře známý pojem “trampolína”. Každé dítě by ji chtělo doma. Dokáže se na ni vyřádit dítě i dospělý. Navíc není zdrojem pouhé zábavy, ale využijete ji i pro načerpání energie a dobré nálady. Ale víte o trampolínách to nejdůležitější? Jestliže byste rádi skákali i vy, ale jakožto zodpovědní rodiče si nejdříve zjistíte všechny důležité informace, pak čtěte dál.

Co je trampolína a jaké druhy existují?

Trampolína je tělocvičné a sportovní náčiní, které slouží pro skákání. Můžete se s ním setkat na zahradách vašich známých, v hodinách tělocviku, v zábavních centrech ale i v profesionálním sportu (gymnastika). Možná někoho z vás ale překvapí, že skoky na trampolíně (řadí se do sportovní gymnastiky) jsou i olympijským sportem.

Najdeme několik dělení trampolín, podle materiálu, užitku nebo umístění. Ale nám nejznámější je asi dle umístění:

  • Domácí trampolíny - bývají malých rozměrů, obvykle bývá průměr max 140 cm. Využít jej můžou jak děti, pro své energické skákání, ale také dospělý pro aktivní cvičení a posilování. Dnes už se tyto trampolíny používají i v různých kurzech na cvičení, tzv. Jumping. Pro cvičení je dobré, když má trampolína také madlo, které vám poskytne jistou oporu.
  • Zahradní (venkovní) trampolíny - Zpravidla jsou tyto trampolíny větší a těžší. Díky své váze mohou odolávat větru (i když větší vítr je schopen trampolínu odnést, proto je lepší ji podle potřeby zatížit či schovat). Tyto trampolíny mívají také více bezpečnostního příslušenství. Tyto trampolíny najdete různých druhů i velikostí. Kromě klasických trampolín, které se umístí na trávník jsou zde i takové, které lze zapustit do země (zapuštěné trampolíny více lahodí lidskému oku, protože nenaruší celkový vzhled zahrady). Důležité je také to, že né každá trampolína dobře odolává zimnímu počasí a je třeba ji uschovat, nebo zainvestovat do kvalitnějších materiálů.

Podle čeho vybírat trampolínu?

Jestliže jste se rozhodli, že vaší novou vášní bude skákání, je potřeba se na to dobře připravit. Určitě byste měli vědět, jaká trampolína pro vás bude to pravé ořechové.

Velikost trampolíny

Velikost byste měli volit jednak podle místa, které máte k dispozici. Určitě nechcete aby vám zabrala celou zahradu a zbylo místo i třeba na vírivku či zahradní posezení. Navíc by měl být kolem trampolíny tzv. bezpečnostní prostor minimálně jeden metr. Dalším faktorem pro výběr vhodné velikosti je také to, zda slouží pouze pro vaše osobní účely nebo pro celou rodinu. Pokud budete pořádat dětskou oslavu a budete mít malou trampolínu, připravte se na brek, že se tam všechny děti nevlezou a nebudou se chtít střídat. A v neposlední řadě, menší trampolína = menší odpružení. Při trampolínách platí, že čím větší průměr, tím lepší odrazová možnost.

Tvar trampolíny

Na trhu se objevují trampolíny různých tvarů, od kruhu, přes ovál až po obdélník. Většinou se to odvíjí od jejich užití nebo umístění (zapuštěné nebo na trávníku). Klasické trampolíny, které vídáte na většině zahrad bývají kruhového tvaru. Ty zapuštěné se používají spíše jako obdélník, ale není to pravidlem. Tady to záleží zcela na vašem vkusu.

Materiál trampolíny

Výběr materiálu je zřejmě to nejpodstatnější co vás může potkat. Materiál má vliv na životnost celé trampolíny a také na bezpečnost.

Důležitost ne-abrazivního materiálu

Začneme-li od jádra trampolíny, budeme tedy mluvit o skákací ploše, musí být vyrobeno z ne-abrazivního materiálu, tzn. že má hladký povrch a vašemu dítěti tak nehrozí odřeniny. Delší životnost zajistí pevnost v tahu a paměťový efekt. Nehledě na to, že materiál je potřeba vybírat podle vnějších podmínek (trampolína, kterou nemůžete na zimu uklidit, si žádá kvalitnější materiál odolnější vůči mrazům a dešťům).

U nosné konstrukce je také potřeba brát v potaz okolní podmínky. Měla by být vyrobena z vysoce odolné oceli, která lépe bojuje s korozí. Navíc stabilita celé trampolíny je právě o konstrukci (když pomineme rovný povrch) a tím částečně zajistíte vyšší bezpečnost.

Zvláště pokud hodláte pořídit trampolínu pro své děti, je důležité, aby trampolíny měla kvalitní ochrannou síť. Musí být z odolného a pevného materiálu, aby se při prvním kontaktu neroztrhla a také musí být spojena s trampolínou, aby nebylo možné propadnout. Tím je bezpečnost zajištěna.

Nosnost trampolíny

Rozhodně je dobré si předem promyslet, kdo vlastně na trampolíně bude nejvíce skákat a do jaké spadý váhové kategorie. I když si myslíte, že vás na ni děti nedostanou, věříme tomu, že se jim to nakonec stejně povede a je dobré, aby tuto skutečnost trampolína přežila.

I když trampolína má jisté rezervy oproti tomu co uvádí, není dobré ji přetěžovat a je lepší vybrat tu, s vyšší nosností. Navíc její přetěžování zkracuje její životnost.

Je trampolína bezpečná a jak zajistit co největší bezpečí?

V první řadě bychom si měli říct, že skákat na trampolíně může každý. Jestliže vás napadá, že vaše dítě je na trampolínu ještě malé a bojíte se ho pustit, nemusíte.

Kdy může dítě na trampolínu?

Dítě na trampolínu může v podstatě od doby, kdy začne chodit, je ovšem důležité ho hlídat. Na trampolíně bude dítě dělat to, co jeho malé tělíčko zvládne, nebude skákat metr do výšky. Ale je dobré, když je na trampolíně samo (nebo s dospělým), který na něj dává pozor. Určitě není dobré, když skáče mezi pěti dalšíma dětma, které jsou starší a je jim jedno, že na batole můžou spadnout. Proto čím míň dětí, tím lépe.

Bezpečnost trampolíny velice závisí na jejím uživateli. Pokud necháte hodně dětí skákat na menší trampolíně, hrozí to, že na sebe skočí nebo se vystrčí ven. Ale není to nic, čeho byste se měli jako rodiče bát.

Bezpečnost skákání na trampolíně se zajistí kvalitní sítí, která se jen tak neprotrhne a zabrání vypadnutí dítěte. Důležité také je, aby měla kvalitní vstup, který se jen tak nepoškodí nebo pádem na něj nerozepne (suchý zip není zcela vhodný). Dále by také měla mít zakryté pružiny ochraným krytem, který zabrání jednak propadnutí např nohy mezi pružinami a nebo jiné zranění o ně.

Bezpečný vstup a výstup zajistíte žebříkem, který může a nemusí být součástí balení.
A nezapomeňte, že kvalitné konstrukce a rovný povrch je tím základním bodem pro bezpečné skákání (nechcete přece, aby se trampolína převrhla i s pasažéry).

Nakonec se dá využít i ochranná síť pod trampolínu. Jejím úkolem je zabránit tomu, aby se zvíře či dítě dostalo pod trampolíny, když na ni zrovna někdo skáče. I to může zabránit zranění. A jako bonus, když vám odletí míč, nebudete ho muset lovit pod trampolínou.

Údržba trampolíny

Díky hladkému voděodolnému materiálu lze trampolínu v případě znečištění pouze utřít mokrým hadrem a pokud je to možné, nepoužívejte žádné čistící prostředky.

Údržba ale není jen o její čistotě, ale jak jsme již několikrát zmínili, je potřeba o ni pečovat, aby se její životnost zbytečně nezkracovala. Proto je dobré mít ochrannou plachtu, kterou využijete, když zrovna trampolínu nikdo nevyužívá. Chráníte ji tak před deštěm a špínou z okolí. A na zimu je potřeba trampolínu pořádně zazimovat. Pokud ji nemůžete složit např do garáže, krycí plachtu jistě oceníte.

Abyste zabránili předčasnému rezivění je dobré ošetřit i samotnou konstrukci. V místě, kde se zapojují pružiny do konstrukce často dochází k takovému rezivění. Tyto místa stačí namazat obyčejnou vazelínou, či tukem (lze použít sádlo nebo indulonu).

Příslušenství pro trampolínu

K vaší trampolíně můžete koupit řadu různého příslušenství. Některé části je dokonce dobré a žádoucí po nějaké době měnit, např. pružiny. Jaké tedy příslušenství si můžete pořídit a co je součástí balení? To co je součástí balení se liší výrobcem a vaším požadavkem. Vždy je v balení konstrukce, skákací plocha a pružiny. Můžete narazit ale i na takové, které mají ochranu pružin nebo ochrannou síť. Toto je opravdu velice individuální.

A toto všechno si můžete pořídit u většiny prodejců:
 

  • kryty pružin,
  • ochranné sítě,
  • ochranné sítě pod trampolínu,
  • krycí plachty,
  • odrazové plochy,
  • žebříky,
  • kotvící sady,
  • pružiny,
  • náhradní tyče,
  • madlo,
  • trampolínové stany.

Benefity skákání na trampolíne

A na závěr něco pozitivního.

Trampolíny jsou zdrojem radosti a spokejnosti, a to především u dětí. Co to ale zapříčiňuje? Skákáním se v těle vytváří endorfiny, hormony štěstí. Díky endorfinum máte nejen radost, ale také otupuje bolest a krátkodobě bojuje proti únavě. Proto děti vydrží skákat klidně i hodiny. Možná proto se stává tolik oblíbenou u dětí i rodičů. Děti si užijí kupu zábavy a rodiče mají chvíli “klid”.

Navíc je to ale dobrý pomocník při domácím cvičení. Jumping se stává více a více oblíbenější mezi teenagery i dospělými. Možná je to díky vzpomínkám na dětské roky, že jumping nepředstavuje v lidských očích takovou námahu. Nicméně účinek cvičení na trampolíně je blahodárný. A to hlavně proto, že na trampolíně zapojíte celé tělo. Navíc napomáhá lymfatickému systému a tím bojuje s celulitidou. Tento pohyb také posiluje kosti a zároveň díky měkkému dopadu neohrožuje vaše klouby. A nakonec má pozitivní vliv i na srdce a je to účinný prostředek v boji proti stresu.

Doufáme, že po přečtení tohoto článku bude pro vás rozhodování o něco snazší. Nejenže hopsání zabaví vaše děti, zároveň je ověřeným pomocníkem při cvičení.

Tak snad si brzy zahopsáme!