Jak zajistit dětem čistou vodu v bazénu?

Léto je v plném proudu a proudem teče také voda do bazénů na našich zahradách a dvorcích. I ti nejmenší si zaslouží pokud možno kvalitně ošetřenou vodu, v níž se budou moci koupat i dlouhodobě. Jak se postarat o desinfekci vody v bazénu a o její dokonalou čistotu?

Jak zajistit dětem čistou vodu v bazénu?

Použití chlorových tablet

Základní ošetření se provádí chlorovými tabletami. Pokud je nově napuštěná voda velmi znečištěná, například po napuštění ze studny, je vhodné použít více chlorových tablet nebo přípravky pro takzvané „šokové ošetření“. Jedná-li se ovšem o průběžné čištění vody dobré kvality, aplikují se tablety do zásobníku, ze kterého se postupně uvolňuje přiměřená dávka chloru. Vždy byste ale měli využít nejprve testovací prvky a zjistit především pH vody, tedy její stupeň kyselosti.

Řasy

Při vyšších teplotách, hovoří se cca o 20 stupních Celsia, je bazénová voda náchylná k tvorbě řas a sinic, proto se vyplatí použít preventivní přípravky. U těchto produktů by mělo být vždy udáváno, jak často provádět aplikaci.

Kalná voda

Pokud je v bazénu kalná voda bude nejlepší použít speciální flokulační přípravky a projasňovače. Důvodem, proč je voda zakalená může být špatné pH, ale také zvýšená tvrdost vody v bazénu. Flokulační přípravky dokážou malé částečky sdružovat do větších, čímž se zvyšuje efektivita filtrování mechanickými i pískovými filtry. Aplikace se doporučuje vždy tehdy, když se voda nejeví průzračně.

Zkažená voda

Voda v bazénu se může poměrně rychle zkazit, kdy buďto zezelená, stává se mléčnou nebo kalnou. Zde je nutné postupovat obdobně, jako při prvním napuštění bazénu po zimě, takže se zaměřte nejprve na stěny a dno, včetně všech dalších součástí bazénu, vyperte filtr a otestujte, zda má voda správnou kyselost, či spíše zásaditost.

Mechanické čištění stěn a dna

Neméně důležité, než ošetření chemií, je ovšem pravidelné čištění stěn a dna bazénu kartáčem, vodním vysavačem či speciální houbou, společně s použitím síťky na povrchové nečistoty. Pokud budete dodržovat všechny výše zmíněné zásady, můžete za poměrně malých nákladů udržet bazén stále krásně čistý a lákavý pro všechny členy rodiny.