Kupujeme RC letadlo pro začátečníka

RC modely se dnes rozdělují na mnoho podkategorií a dalo by se říct, že zastupují všechna vozidla a létající stroje, které známe z běžného života. 

Kupujeme RC letadlo pro začátečníka

Rovněž se může jednat o specifické RC modely, jako jsou kvadri a více koptéry a drony, dnes tolik diskutovaná chytrá zařízení. Výběr létajícího letadla či právě drona je pak mnohem specifičtější záležitostí, než třeba pořízení RC auta

Jak to funguje v kostce

Jak RC modely fungují? Ovládají je rádiové signály, vycházející z vysílače, kdy vysílač a přijímač fungují na stejné frekvenci, díky čemuž je vám umožněno ovládání stroje. Mezi základní ovládací prvky se řadí výšková páčka a směrovka, kdy směrovka zajistí zatáčení, zatímco výškovka samozřejmě umožní změnu náklonu a výšky letu. Ovládacích prvků ale může být mnohem více, třeba klapky a speciální křidélka.

Elektromotor je výhodnější

U různých RC aut a letounů je vždy důležitým krokem volba paliva, u letadel bychom spíše doporučili elektromotorek, který je oproti běžnému palivu výhodnější. Především z toho pohledu, že nemusíte neustále dokupovat palivo, stačí, když dobijete baterie. Elektromotory jsou samozřejmě také o dost tišší.

Začátky létání

U dětí se jako vhodná alternativa jeví nejprve trenažéry, které jsou bezpečné a na nichž můžou absolvovat první tréninky. O to snazší potom bude reálné létání, bude sníženo riziko poškození létajícího RC modelu, ale také okolních předmětů a zařízení.

Kompletní balení

Jakýmsi nepsaným pravidlem pro každého, kdo pořizuje nový RC model pro začátečníka, je prozkoumat, zda je uvnitř balení vše, co by tam být mělo, tedy ovládání letounu, baterie, případně náhradní baterie, motor a základní příslušenství na montáž. Označení těchto optimálních balení je RTF, což je také důležité vědět. Nestyďte se v obchodě otestovat rovněž to, zda je ovládání kompatibilní s programovým vybavením RC letadla.