Montessori hračky: jejich výhody a 14 tipů na některé z nich

dite-montessori-skladacka

Image by Freepik

Montessori je vzdělávací metoda, kterou vyvinula italská lékařka a pedagožka Maria Montessori. Dnes se jedná o velmi populární způsob vzdělávání dětí, který využívají nejen mnozí rodiče, ale dokonce v tomto duchu vznikají i mateřské nebo základní školy. 

Montessori se soustředí na rozvoj dítěte jako celku a důraz se klade na individuální přístup a učení skrze samostatnou práci a objevování dítěte. Ať už jste zarytí fanoušci montessori, nebo ne, některé prvky by vás určitě mohli zaujmout. Znáte například výhody montessori hraček? 

Montessori hračky 

Montessori hračky jsou hračky, které jsou navrženy tak, aby podporovaly učení a rozvoj dětí. Díky takovým hračkám mohou děti rozvíjet své dovednosti. Jak takové hračky poznáte? 

Jednoduchý design a přírodní materiál 

Jednoduchý design a přírodní materiál, to jsou hlavní charakteristické znaky montessori hraček. Většina těchto hraček je velmi minimalistická a vyrobena z přírodních materiálů, jako je dřevo nebo kůže. Věřte nebo ne, ale i když jsou hračky jednoduché, děti baví a zaujmou. 

Rozmanitost 

To, že jsou hračky jednoduché, umožňuje, aby jejich využití bylo také velmi rozmanité a děti je mohly využívat na vícero způsobů, záleží na fantazii dětí a způsobu hry, který upřednostňují.

Montessori hračky se zaměřují na rozvoj různých dovedností, jako je jemná a hrubá motorika, koordinace, rozeznávání barev a tvarů, abstraktního myšlení a dalších. Záleží také na věku dítěte. 

Samostatnost a nezávislost 

Samostatnost a nezávislost jsou vlastnosti typické pro celé montessori. Právě montessori hračky podporují děti, aby si mohly hrát samostatně a objevovat různé postupy, jak si hrát nebo poznávat svět. 

Jaké jsou výhody montessori hraček? 

deti-montessori-vzdelavani-kostky

Image by Freepik

Montessori hračky mají několik výhod, které je odlišují od běžných komerčních hraček. 

  • Rozvíjí jemnou i hrubou motoriku – hračky jsou navrženy tak, aby dítě mohlo používat své ruce a prsty, což pomáhá rozvíjet hrubou i jemnou motoriku, ale také koordinaci oka a ruky
  • Podporují nezávislost a samostatnost – s hračkami může dítě pracovat rozmanitě, učit se samostatnosti, což je velmi důležité pro jeho další vývoj 
  • Podporují kreativitu – tím, že jsou hračky minimalistické, dávají dítěti více prostoru pro vlastní fantazii a kreativitu při hře. Dítě se může samo rozhodnout, jak si s hračkami bude hrát a co z nich vytvoří
  • Učí koncentraci – často jsou montessori hračky navrženy tak, aby dítě muselo soustředit pozornost na jednu věc, což pomáhá rozvíjet schopnost koncentrace a trpělivosti
  • Podporují rozvoj mysli – hračky pomáhají rozvíjet kognitivní schopnosti, jako je řešení problémů, abstraktní myšlení a logické uvažování 
  • Jsou ekologické a zdraví nezávadné

15 konkrétních tipů na pořízení Montessori hraček 

Nejste si jisti, jaké Montessori hračky by mohly být vhodné do dětského pokojíčku vašeho miláčka? Přinášíme vám několik tipů na hračky, které děti často ocení. 

1. Vkládání, skládání a řazení 

Hračky na vkládání, skládání a řazení jsou mezi dětmi velmi oblíbené. Může se jednat například o dřevěné puzzle, vkládání geometrických tvarů nebo o hračky s otvory, do kterých se vkládají různě veliké kuličky. 

2. Dřevěné kostky 

drevene-kostky-chlapec

Image by master1305 on Freepik

Dřevěné kostky jsou jednou ze základních montessori hraček, které pomáhají dětem rozvíjet smyslové a motorické dovednosti, prostorovou představivost a kreativitu. Skládání věží není jedinou aktivitou, kterou lze s kostkami dělat. 

Na kostkách se děti mohou naučit počítat, vytvářet různé obrazce, hledat shodné kostky podle barev nebo velikosti a další. Dřevěné kostky jsou tedy velmi univerzální hračkou, kterou mohou využít děti různého věku. 

3. Stavebnice 

Montessori stavebnice umožňují dětem rozvíjet prostorové myšlení a kreativitu. Obvykle jsou vyrobeny z přírodních materiálů, jako je dřevo, a skládají se z jednoduchých geometrických tvarů, které dětem umožňují vytvářet různé konstrukce. 

4. Dřevěné vláčky, autíčka a letadla

Hrají si vaše děti rádi s dopravními prostředky? Pořiďte jim některé estetické, dřevěné modely ve stylu montessori. Opět to však nejsou jen dřevěné vláčky, autíčka a letadla, která můžete svým dětem pořídit. Doplnit tyto kousky můžete také o nejrůznější dřevěné dráhy a garáže. 

Tip: Nejsou to jen dřevěné hračky, které mohou děti bavit. Zkuste zvážit například i elektrická autíčka, v kterých mohou vaše děti jezdit. Vyzkoušet můžete například dětské elektrické autíčko Mercedes AMG GTR.

5. Activity board

Od útlého věku jsou děti zvídavé. Právě tuto vlastnost můžete podpořit díky Activity board. Jedná se o hračku, která rozvíjí logické uvažování, jemnou motoriku, pozornost i další dovednosti. 

A co že to activity board vlastně je? Jedná se o nejrůznější dřevěné desky, domečky nebo krabice, kdy se na každé ze stran nachází celá řada aktivit - vkládání tvarů, odemykání zámků, zapínání suchých zipů, zavazování tkaniček, řešení různých hlavolamů a dalších úkolů. 

6. Kuchyňky a obchody 

chlapec-kuchynka-vareni

Image by Freepik

Napodobovat činnosti dospělých a hrát si na něco? To jsou nejoblíbenější hry předškoláků. Dopřejte jim i vy seznámit se tímto způsobem s realitou. Oblíbenými hračkami pro kluky i holky mohou být dětské kuchyňky, které jsou dobře zásobené nádobím a potravinami, z kterých děti mohou připravovat imaginární pokrmy pro své rodiče i kamarády. 

Kromě kuchyněk jsou oblíbené také dřevěné obchůdky, stánky se zmrzlinou a další. Ke všem těmto hračkám můžete časem dokupovat další a další doplňky, jako dřevěné ovoce a zeleninu, nákupní košíky, pokladničky a další. 

7. Dílny a nářadí 

Dílna - svět, který uchvátil nejednoho chlapečka. Možná, že i vaše dítko by si chtělo hrát v dílně. Pořídit mu můžete dřevěnou dětskou dílnu nebo ponk s nářadím. 

Inspirace: Víte, jak venku na zahradě vytvářet komfortní prostředí pro vás i vaše děti?

8. Hudební nástroje

Hudba je rozhodně něco, co by měl rodič u dítěte rozvíjet. Ještě než však pořídíte opravdové hudební nástroje, vyzkoušejte dětské hračky, díky kterým můžete snadno zjistit, jak moc jsou vaše děti pro hudbu zaujaté a jak by je bavilo na skutečné hudební nástroje hrát. 

9. Hračky pro rozvoj senzorické stimulace 

Jak vypadají hračky pro rozvoj senzorické stimulace? Jde o hračky různých textur, které rozvíjí třeba hmat, ale i další smysly. Může se jednat například o dřevěné bloky s různými povrchy nebo taktilní podložky. 

10. Pěnové puzzle 

Pěnové puzzle mohou velmi dobře posloužit jako náhrada koberce. Jejich výhodou je jejich odolný povrch a zdravotní nezávadnost. Děti si na takových podložkách mohou hrát i se něco naučit.  

11. Knížky 

Kromě typických montessori hraček se můžete setkat i s montessori knížkami, které děti zabaví. Vyznačují se opět jednoduchým designem a reálnými ilustracemi. Často mohou obsahovat interaktivní prvky, jako jsou různé záložky nebo pohyblivé části, které dětem umožňují samostatně prozkoumávat nové informace. 

Takové knížky jsou vhodné pro děti od narození až do školního věku a mohou pomoci rozvíjet důležité dovednosti, jako je smyslové vnímání nebo jazykový vývoj. 

12. Kuličkové dráhy 

devcatka-hracky-skolka

Image by Freepik

Kuličkové dráhy slouží k rozvoji motorických a intelektuálních dovedností. Děti si mohou hrát s kuličkovými dráhami, skládat je, přemisťovat kuličky a hledat nové způsoby, jak kuličkové dráhy využívat.

13. Houpačky 

Znáte Montessori houpačky? Jedná se o multifunkční dřevěné houpačky, které přinesou do vašeho domova jistě mnoho zábavy a radosti. Využít je navíc můžete nejen jako houpačky, ale často také jako prolézačky, skluzavky, skrýše nebo stolečky. 

Vybírat můžete z nejrůznějších barevných provedeních. Při výběru byste však měli zohlednit také věk dítěte, rozměry houpačky, její funkčnost a materiál, z kterého je vyrobena. 

Tip: Kromě klasických houpaček můžete vyzkoušet také houpací dřevěné prkno. 

13. Prolézačky 

Prolézačky nepatří jen ven na dětská hřiště. Kvalitní sestavu si dnes můžete pořídit i domů, klidně přímo do dětského pokoje. Děti se tak mohou pohoupat, sklouznout na skluzavce nebo šplhat po lanech a žebřících i za nepříznivého počasí. 

Oblíbenými součástmi těchto dětských hřišť v interiéru jsou: 

  • Piklerovy trojúhelníky
  • Dětské lezecké stěny 
  • Houpačky
  • Žebřiny 
  • Gymnastické kruhy 
  • Hrazdy 
  • Houpací sítě
  • Lanové prolézačky 
  • Skluzavky
  • Suché bazénky s kuličkami

14. Domečky a teepee stany 

holcicka-teepee-stan-hracky

Image by Freepik

A máme tu poslední tip na pořízení domečků a teepee stanů do dětských pokojíčků. Domečky a teepee stany nejsou hračky sami o sobě, ale dětem poskytují útočiště a věřte, že právě v takovém úkrytu si děti užijí zábavu, ale také si dobře odpočinou. Při výběru teepee stanu nebo domečku dejte pozor na kvalitní materiály. 


Alena Mrvíková, Specialista na optimalizaci webů - Naučte se, jak nastavit základní SEO on page faktory na vašem webu