Dřevěné hračky a jejich přínos pro dítě

Dřevěné hračky nikdy nevyšly z módy a jen tak nevyjdou. Zbožňují je děti všech vrstev a generací. A jejich popularita má svůj důvod. Jaké jsou jejich přínosy pro děti anebo nevýhody?

Není jednoduché najít hračky pro děti, které by jim vydržely dlouho a mohly by je zdědit i jejich sourozenci. Dnes už nic prakticky nevydrží, ale dřevo, to je jistota. Ale i tady musíte chvíli hledat vhodné a odolné kousky. Co vám tedy dřevěné hračky mohou nabídnout?

Dřevěné hračky nejméně škodí planetě

Dřevěná stavebnice, celkově dřevo, je přírodním materiálem. K vytvoření hračky ze dřeva se využívají obnovitelné látky, zatímco plastové hračky se vyrábějí z ropy, která dochází a bude náročné objevit náhradní zdroj. V případě, že plastové hračce dojde životnost, bude trvat stovky dlouhých let, než se v přírodě rozloží. Ale dřevo je materiálem, který se v přírodě rychle rozloží…

Dřevěná hračka 2

Jsou velmi pevné a proti nárazu odolné

Zkuste hodit na zem plastový a poté dřevěný výrobek. Dřevo je výjimečně odolná látka. Vydrží všechny dětské bláznivé myšlenky, nálady a pády. Z tohoto důvodu bude dřevěná hračka spolu s vašimi dětmi hodně dlouho. Některé dřevěné hračky se dokonce dědí z generace na generaci. Dřevěné hračky jsou navíc skvělou investicí.

Podněcují tvůrčí schopnost a vynalézavost

Design dřevěných hraček bývá jednoduchý, nebo lépe řečeno minimalistický. Poskytují dětem prostor k tomu, aby si mohly lépe dotvářet vlastní realitu. Ať tak či onak, dřevěné hračky pro děti lze nalézt ve výrazných barvách a s veselými motivy. Zaujmou dětskou pozornost a jsou příjemnou volbou místo plastových hraček.

Dřevěné hračky se také snaží děti něco naučit. Budete moci s dětmi objevovat různé druhy stavebnic, které kombinují zábavu a poučení. Takové hračky jsou navíc uznávány v mateřských školách nebo v základních školách – mezi ně patří třeba dřevěné počítadlo s čísly!

Bezpečnost především!

Dřevěné hračky jsou pro děti zcela bezpečné. V případě, že jsou malované, nemusíte mít strach, protože jsou barvené netoxickými barvami, což pro děti, které tak trochu rády všechno ochutnávají, není žádný problém. Dřevo je hladce opracováváno, takže nehrozí, že by se děti udusily třískami.

Dřevěná hračka 3

V jakém případě nejsou dřevěné hračky pro děti ideální?

Existují však i důvody, proč se plastové hračky dostaly do popředí zájmu. Dřevo sebou nese i několik negativ!

Nemůže být v kontaktu s vodou

Pokud vám dřevěná hračka spadne na zem, je její vyčištění o něco složitější. Dřevo při kontaktu s vodou nabobtná a silnější nečistoty se z něj hůře odstraňují. To je navíc důvod, proč nejsou dřevěné hračky pro děti určené do sprchy nebo k moři. Dalším důvodem, proč jsou plastové hračky v tomto ohledu lepší, je, že je děti rády dávají do pusy. Zatímco ochutnávání dřeva je „bezpečné“, hračky se mohou poškodit.

Bývají pro některé děti těžké

V případě, že hledáte hračku, kterou můžete jednoduše hodit do batohu a nosit ji všude s sebou, aniž byste si jí všimli, dřevěná hračka to pravděpodobně nebude. Zkuste plyšovou hračku nebo některé z plastových variant. Dřevo je celkově těžší a není vhodné na cesty a ani do kočárku.