Gelové nabíjecí baterie pro dětská elektrická vozítka

Elektrická vozítka baví menší i větší dítka, jedná se vlastně o auta a další vozidla, která imitují dospělácké dopravní prostředky. Můžete si zvolit různé modely vozítek,

Elektrická vozítka baví menší i větší dítka, jedná se vlastně o auta a další vozidla, která imitují dospělácké dopravní prostředky. Můžete si zvolit různé modely vozítek, od tříkolek a čtyřkolek, přes motorky, až po stará dobrá auta či dokonce auta nákladní a stavební stroje. Víte ale, na jaký pohon mohou jezdit? V současnosti se mimo klasické akumulátory využívají také nabíjecí gelové baterie, které nabízí nejednu výhodu.

Gel v baterii

Gelové akumulátory patří do skupiny olověných akumulátorů typu VRLA, v nichž je poněkud jiný druh elektrolytu, než třeba v klasické automobilové baterii. Kyselina sírová je v tomto případě promíchána s jemňoučkými částicemi skla, které zajistí, že vznikne hustější hmota v podobě gelu. A zde nám již vyvstává první výhoda, a tou je možnost mít baterii v různých polohách, aniž by elektrolyt vytékal.

Chemické složení gelových akumulátorů je v podstatě stejné, jako u klasiky, ale namísto antimonu je na elektrodách používán vápník. Díky tomuto prvku je pak zamezeno unikání plynů.

Gelový akumulátor, podobně jako baterie typu AGM, nevyžaduje skoro žádnou údržbu, díky minimalizaci plynování ho můžete nabíjet i v uzavřených prostorách.

Další využití gelových baterií

Gelové nabíjecí baterie ale nemusí být pouze hnacím prvkem elektrických vozítek pro děti, najdou si využití také v dalších vozidlech a rovněž při outdoor aktivitách, jako je kempování, lov či rybaření. V přírodě je můžete mít po ruce jako záložní zdroj, který se bude vždy hodit.

Delší životnost

Oproti běžné kyselinové baterii je ta s gelem nejen bezpečnější při nabíjecím cyklu a manipulaci, ale také dosahuje o dost delší životnosti. I počet nabíjení je zde vyšší.

Hodnoty

Napětí gelových nabíjecích akumulátorů bývá většinou buďto 12V nebo 6V, důležitou hodnotou je rovněž kapacita, udávaná v ampérhodinách, například 7 Ah. Hmotnost gelového akumulátoru se pohybuje cca od jednoho do třech kilogramů.