Historie dokonalé stavebnice Lego

Kdo by neznal stavebnici Lego. Ale jak vlastně vznikly ony legendární kostičky a jiné tvary, které se dají velmi snadno propojovat ve variabilní celky? Z lega lze postavit vše od jednoduchých prvků, až po velké domy, dopravní prostředky nebo rovnou celé vesnice a města. Pro tuto stavebnici jsou charakteristické také mini figurky, samozřejmě rozložitelné.

Historie dokonalé stavebnice Lego

Jak to bylo?

Ale k historii. Firma Lego Group vznikla, věřte nevěřte, již roku 1932, kdy jistý dosti chudý dánský tesař začal vyrábět zpočátku dřevěné kostičky a hračky, k samotné stavebnici Lego se pak společnost propracovala až po druhé světové válce, konkrétně roku 1949. 

Autor Ole Kirk Christiansen je rovněž tvůrcem pojmenování Lego, což dánsky znamená zkráceně Leg godt, tedy hrej si dobře. Na počátku samotných kostek stála ovšem jiná společnost, která se jmenovala Kiddicraft a vyráběla samojistící kostičky, zpočátku jako psychologickou dětskou pomůcku, vynález Hillaryho Fishera Page. A od roku 1949 již putovaly velmi podobné kostičky z továren v Billundu. Vyráběly se z celuloidu a disponovali již charakteristickým vylepšením v podobě výstupků pro upevnění.

Menší neúspěch zpočátku

Celuloidová stavebnice bohužel nezaznamenala takový úspěch, jako se očekávalo a zisky nebyly vskutku nikterak vysoké. Přece jen zde byly stále ještě vysoce oblíbené kostičky vyrobené ze dřeva. Ty se ale postupně podařilo Legu vytlačit a své místo na slunci si našlo.

Na počátku padesátých let se stal ředitelem společnosti syn Ole Christiansena a za jeho řízení došlo k postupným, leč významným změnám, které vedly k podobě kostiček, jako je známe dnes. Bylo nutné vyřešit nejeden technický problém, nicméně nakonec se podařilo navrhnout jednoduché, univerzální a vysoce variabilní kostičky LEGO, co záhy obletěly svět.

Výroba

Lego se vyrábí ve dvou dánských továrnách, ale také v Maďarsku a od roku 2000 dokonce i v České Republice, či v poněkud exotičtějším Mexiku. Zajímavostí je, že za rok se vyrobí kolem 20 miliard kostiček Lega. Jejich dokonalost pak umožní dětem z celého světa postavit cokoliv a rozvíjet svou kreativitu hrou.