Jak by měla vypadat bezpečná hračka?

Než svému dítěti pořídíte jakoukoliv hračku, měli byste zjistit, zda je bezpečná a neohrožuje dětské zdraví. Jak to ale poznat? Zde je pár tipů, které by vám mohly pomoci zakoupit hračku, které se nebudete muset vy, ani vaše dítko, obávat. 

Jak by měla vypadat bezpečná hračka?

Ostré hrany ne

Zvláště menším dětem nepatří do rukou hračky s ostrými hranami, a ty se poznají velmi snadno. Stačí, když je rodič uchopí do ruky a všechny hrany pěkně otestuje.

Příliš malé

Ani příliš titěrné hračky nemusí být ideální, platí to zejména pro nejmenší děti. Pro ty je charakteristické, že vše strkají do úst a ochutnávají, velmi malou hračku by tak mohly polknout. Ale nejen to, snadno by mohla skončit i v jiných tělesných otvorech či jednoduše ztracena v nedohlednu.

Chemie u plastových hraček

Problematické bývají často plastové hračky, u nichž výrobci požívají chemikálie, například hovoříme o změkčovadlech, které maminky znají jako ftaláty. Při olizování hračky se tyto nepříznivé látky uvolňují do slin a dítko je polyká. Je to podobné, jako u moc malých hraček, zvláštní pozornost byste tedy měly věnovat plastovým hračkám pro ty nejmenší. Ale jak poznat, že se v dané hračce může ukrývat nebezpečí v podobě chemikálií? Někdy stačí pouze přičichnout. Pokud ucítíte výrazný chemický zápach, je jasné, že není vše v absolutním pořádku. Z řádků výše vyplývá, že moderní rodičové již pořizují mnohem raději hračky z přírodních materiálů, tedy například dřevěné. Nejlepší jsou takové, co jsou kvalitně opracované a zaoblené, neobsahují žádné povrchové úpravy, třeba lakování či moření.