Jak si připravit útulné zahradní posezení, volba zahradního nábytku

S blížícím se teplým počasím, nadcházejícím jarem a létem, 

Photo by ÇAĞIN KARGI on Unsplash

S blížícím se teplým počasím, nadcházejícím jarem a létem, se do lidské mysli opět dostávají myšlenky na venkovní grilování s přáteli, odpolední kávičku na terase nebo posezení pod pergolou. Aby takové posezení bylo příjemné, bude potřeba i kvalitního zahradního nábytku a zázemí. 

Ať už vás čeká rekonstrukce, stavíte dům od základů nebo jen chcete po zimě na zahrádce změnu - víte jak vybrat zahradní nábytek a na co si dát pozor? 

Jak vybrat zahradní nábytek? 

Vybrat si zahradní nábytek správně není jen tak. Zahradní nábytek se v pěkném počasí stává jedním z nejdůležitějších vybavení venkovních prostor. Roli při výběru sehrává hned několik faktorů. 

Důležité je řídit se nejen podle materiálu, vhodné velikosti nebo náročnosti údržby. Pro většinu lidí své sehrává důležitou úlohu také vzhled - zvlášť pokud je podstatné, aby vše na zahradě hezky ladilo. 

Inspirace: Víte jak si svépomocí navrhnout zahradu?

Než se vydáte do prodejny nebo na průzkum internetových nabídek, měli byste mít jasno alespoň v základních otázkách ohledně výběru, a to: 

  • Jaký nábytek sháníte, jaké kusy nábytky se do zahrady hodí?
  • Bude nábytek venku na volném prostranství vystavený slunci, dešti nebo mrazu, či je možnost ho před nepřízní počasí někam uschovat? Kde a jak bude nábytek uskladněn?
  • Bude nábytek umístěný pod pergolou či přístřeškem? 
  • Jak nábytek chcete venku rozmístit? Máte dostatek místa? 
  • Co od nábytku očekáváte? 
  • Kolik času chcete věnovat údržbě? 

Zahradní nábytek: kde bude stát? 

Při výběru zahradního nábytku přemýšlejte o tom, kde bude stát. Jinak byste měli volit při výběru nábytku na terasu pod holým nebem, jinak zase při výběru nábytku pod pergolu. Je celkem logické, že pokud nábytek nebude krytý, měl by být vyroben z odolného materiálu. 

Pod zastřešené objekty můžete volit nábytek z přírodních materiálů jako je například přírodní ratan nebo choulostivější typy dřevin. Naopak na otevřená prostranství pořiďte nábytek odolný, například z umělého ratanu nebo kovu. 

Podlaha a nábytek ve vzájemné symbióze

Snažte se přemýšlet nejen po stránce designu, ale také praktičnosti. Volbu nábytku by měla ovlivnit i podlaha, na které bude stát. 

Například, pokud máte dřevěnou podlahu, není nejlepší volbou kovový nábytek, který by mohl podlahu poškrábat. 

Pokud máte dlažbu, dejte pozor na konstrukci nábytku a vyhněte se úzkým nožkám, které se ve spárách nešikovně zasekávají. 

TIP: Zvolte si nejvhodnější podlahu pro zahradní posezení nebo na terasu a podle vlastností jednotlivých druhů podlah vyberte tu, která se vám nejvíce hodí. 

Zvažte prostorové možnosti

Před koupí je dobré zvážit také prostorové možnosti a rozmístění nábytku. Přemýšlejte, pro kolik osob zahradu vybavujete. Například židle se hodí vybrat podle počtu rodinných příslušníků + nějaké navíc, pokud k vám často chodí posedět i přátelé. 

Nezapomeňte také prostor změřit. 

Například zahradní závěsná křesla nebo pohovky mohou ve výsledku překvapit tím, kolik místa zabírají. 

Nemusíte však zoufat ani v případě, že pořizujete nábytek na dvorek, předzahrádku nebo na balkon. 

Krásné kousky vyberete vždy, i když na malý prostor. Vše je o organizaci místa. 

Zahradní nábytek: jaký materiál vybrat? 

Jedním z hlavních parametrů by měl při výběru venkovního nábytku být určitě materiál, z kterého je nábytek zhotoven, a to ať už pro své funkční vlastnosti nebo estetiku. 

Podívejte se společně s námi na nejčastěji využívané materiály v českých zahradách. 

Dřevěný zahradní nábytek 

Dřevo je favoritem při volbě zahradního nábytku. Stylově se totiž hodí téměř do každé zahrady, na každou terasu i pod každou pergolu a v kombinaci se zelení vytváří hotovou oázu klidu. 

Dřevěný zahradní nábytek navíc bývá volbou číslo jedna pro ekologicky smýšlející lidi, protože dřevo je šetrné k životnímu prostředí a dá se snadno recyklovat.

Avšak zároveň dřevěný nábytek - zvlášť nábytek z exotických vzácných dřevin, může představovat i velký ekologický problém, protože kvůli němu dřevorubci likvidují obrovské plochy vzácného pralesa

Proto si dejte při výběru dřevěného nábytku pozor, zda je jeho původ ze vzácných dřevin.

Nevýhodou dřevěného nábytku je bezpochyby náročnější péče a údržba. 

Dřevo totiž reaguje na vlhkost, může bobtnat a na přímém slunci může vlivem nedostatečného ošetření ztrácet barvu. 

Podobně je tomu i u jiných dřevěných výrobků, pokud tedy doma máte dřevěnou podlahu pravděpodobně tušíte, co vás čeká i s dřevěným zahradním nábytkem. 

TIP: Jak se starat o dřevěnou podlahu? 

Zahradní nábytek z exotických dřevin

Pokud se rozhodnete pro dřevěný nábytek, nemusíte zůstat jen u místních dřevin. Existuje i nábytek z tropických dřevin, například z teaku nebo eukalyptu, který je odolnější, ale i přesto je třeba mu věnovat více péče než nábytku z jiného materiálu.

Teak je velmi odolnou a tvrdou dřevinou, která je odolná vůči hnilobě a nepropouští vodu. Eukalyptus je oproti teaku cenově dostupnější variantou.  

Kovový zahradní nábytek 

Kovový nábytek přitahuje velké množství zájemců o nové posezení na zahradu nebo terasu. Kovový zahradní nábytek totiž působí moderně a luxusně, v zahradách navíc vypadá velmi dobře. Jeho další výhodou je i dlouhodobá životnost a stabilita. 

Stalo se vám v létě někdy, že jste si sedli na rozpálenou kovovou židli a vyskočili, ani nevíte jak? Pak jste na vlastní kůži poznali největší nevýhodu kovového nábytku. V zimě je naopak kov velmi chladný. 

Proto se doporučuje na kovové židle používat sedáky a různé potahy.

Nejkvalitnější kovovou variantou nábytku je hliník, který nepodléhá korozi, nevyžaduje speciální péči a zároveň má nízkou vodivost, tudíž se v létě málokdy přepaluje. 

Ratanový zahradní nábytek 

Ratanový nábytek na zahradu se těší velké oblibě. Ratan je přírodní materiál, s kterým se snadno manipuluje a ani údržba vám nezabere příliš mnoho času.

Nevýhodou je však nízká životnost - proto je dobré tento druh nábytku umístit spíše na krytou terasu nebo do zimní zahrady, aby nebyl příliš vystaven nepřízni počasí. 

POZOR na konstrukce ratanového nábytku, do venkovního prostředí je rozhodně vhodnější kovová konstrukce oproti dřevěné. 

Obrázek od Skylar Kang z Pexels

Nábytek z umělého ratanu 

Řešením může být také nábytek z umělého ratanu - ten vzhledově připomíná přírodní ratan, ale svou umělostí eliminuje jeho hlavní nevýhody. Tento nábytek je totiž trvanlivý a odolný vůči vlivům počasí. 

Přesto byste při nákupu nábytku z umělého ratanu měli být pozorní, na trhu se vyskytují různě kvalitní varianty. Nechte si v obchodě poradit prodejcem o kvalitě, vlastnostech a životnosti konkrétních kusů, které vám padly do oka.

Plastový zahradní nábytek

Plastový zahradní nábytek je dnes na ústupu a nahrazují ho spíše jiné materiály. I ten má ale své výhody, a pokud se vám líbí, není třeba na plast zanevřít jen kvůli nejnovějším módním trendům. 

Plastový zahradní nábytek je lehký, snadno se s ním manipuluje, není náročný na údržbu a patří k cenově dostupným variantám. Navíc se dá pořídit i v různých barevných provedeních. 

Mezi hlavní nevýhody plastového nábytku patří nestabilita a škodlivé dopady na životní prostředí. 

Údržba a péče: jak se starat o venkovní nábytek? 

Pokud chcete, aby vám zahradní nábytek vydržel déle než jednu sezónu, je třeba se o něj náležitě starat. Každý kus nábytku obvykle potřebuje jinou péči, záleží hodně na materiálu, z kterého je nábytek vyhotoven. 

Co nábytku škodí? 

Nábytek je vystaven všemožným vlivům počasí, které mu škodí a podepisují se na jeho stavu. Největší zátěž pro nábytek představuje mráz a velké výkyvy teplot. Svou roli v péči o nábytek tak sehrává také jeho uskladnění v zimních měsících.

Nábytek také poškozuje UV záření, a proto je dobré zakrýt zahradní nábytek ochranným obalem, posunout ho do stínu nebo ho umístit pod přístřešek. 

TIP: Postavte si markýzu z nepromokavých látek

Uskladnění nábytku před zimou

Nejlepší věc, kterou pro ochranu zahradního nábytku můžete udělat, je uskladnit ho po sezóně. Důležité je ale správné uskladnění. 

Pro uskladnění se snažte vybrat místo, které není vlhké, není tam nadměrné teplo nebo zima a nábytek má dobré podmínky pro přečkání do jara. Ideální jsou dobře větrané prostory - garáž, zahradní domek nebo sklad. 

Pokud se rozhodnete nábytek přes zimu uskladnit například v zahradní domku, rozhodně to není jediná věc, kterou tam chcete mít. Proto určitě oceníte i skladnost nábytku. 

Úplně nejlepším řešením je, pokud jde například nábytek složit nebo demontovat tak, aby zabíral co nejméně místa.

Ne igelitu 

Mnoho lidí se v dobré víře, že svůj nábytek ochrání, pouští do obalování zahradního nábytku igelitem. To je ale chyba. Právě v igelitovém obalu se totiž dobře daří bakteriím a plísním. 

Pokud se tedy chystáte nábytek přikrývat, volte prodyšné materiály. 

Péče o dřevěný zahradní nábytek 

Dřevěný nábytek je náročnější na údržbu, pořizujte jen ten ošetřený. I tak je třeba jej pravidelně čistit a ošetřovat speciálním olejem, který se nanáší pomocí štětce. Ochranný lak potom zabraňuje praskání dřeva a dodá nábytku nový vzhled. 

Nejdřív je třeba několik povrchových úprav dřeva a jeho očištění. Nejprve dřevo navlhčíte vodou a po uschnutí zbrousíte brusným papírem. 

Následně přichází na řadu alespoň 2 vrstvy ochranného oleje. Tuto proceduru opakujte každý rok na začátku jara, ještě lepší je však dřevo čistit a ošetřovat 2x ročně. 

Péče o kovový zahradní nábytek 

Kovový zahradní nábytek patří k těm nenáročným na údržbu. Stačí jej pravidelně otírat vlhkým hadrem. 

Jediný problém, s kterým se můžete potýkat, je rezivění, proto je potřeba kovový nábytek ošetřit, pomoci vám může speciální odstraňovač rzi nebo barva na rez

Péče o ratanový zahradní nábytek 

Ratanový zahradní nábytek, umělý, není na údržbu stejně jako kov nebo plast náročný. 

Nevlhne a je extrémně odolný vůči teplu i zimě. Špínu lze odstranit pomocí hadříku a speciálních čistících přípravků. K čištění však nepoužívejte žádné kartáče nebo čističe. 

Péče o zahradní nábytek z umělé hmoty 

Péče o plastový nábytek není nijak náročná. K odstranění prachu a nečistot postačí klasické nebo speciální čisticí prostředky. 

Na zimu nezapomeňte nábytek z umělé hmoty dobře uskladnit, protože vlivem mrazu rychle popraská. V letních měsících naopak pro zvýšení pohodlí doporučujeme používat podsedáky. 

Jak sladit zahradní nábytek s terasou a okolím?

Pokud si potrpíte na styl, je pro vás nejspíš důležité také to, jakým dojmem vaše zahrada nebo terasa působí. Čím se řídit při ladění nábytku s okolím? 

I při dekorování a ladění všemožných kousků je však třeba myslet hlavně na praktičnost a zodpovědět si tak například otázky jako pro kolik lidí dané místo bude sloužit a jaké hlavní aktivity se tady budou odehrávat. Jinak musí vypadat odpočívací kout, jinak místo pro venkovní grilování. 

Řídit byste se při lazení měli řídit svým vlastním stylem. Každému se totiž líbí něco jiného - někteří upřednostňují boho styl, rustikální styl, jiní milují modernu a další žijí ve skandinávském stylu bydlení

Mezi nejčastěji využívané doplňky teras a zahradních koutů patří: 

  • Květiny v květináčích i ty řezané 
  • Lampičky, žárovky, svíčky a další osvětlení 
  • Polštáře, deky a vše pro vaše pohodlí 
  • Zahradní fontány
  • Ptačí krmítka 
  • Sošky a další dekorativní prvky 

Inspirace pro zahradní posezení 

Zahradní posezení může mít mnoho podob. Někomu stačí vytvořit romantickou, útulnou oázu klidu, jiní se snaží vytvořit příjemné posezení pro celou rodinu. Inspirace není nikdy dost. 

TIP: Víte, jak si jednoduše zařídit útulnou terasu.

Zahradní posezení pro dva, zóna relax 

Pokud se chystáte vytvořit na zahradě odpočinkovou zónu nebo místo, kde si můžete po práci s partnerem vypít kávu nebo ve večerních hodinách otevřít víno a pozorovat hvězdy, stačit vám budou dvě židle nebo křesla a stoleček.Takové posezení můžete vytvořit na terase, zahradě i na balkoně. 

Místo pro odpočinek můžete ale vylepšit také pořízením zahradní houpačky, houpací sítě, romantické lavičky nebo dřevěného altánu. Důležité jsou na takových místech také doplňky - květiny, deky, polštáře a svíčky. 

Zahradní posezení pro přátele a rodinu 

Jestliže je vaším cílem vytvořit prostředí, kde se může v letních měsících scházet celá rodina, popřípadě i vaši kamarádi a chcete si dopřát dobrého jídla a příjemného povídání, budete potřebovat velký stůl a hodně židlí. 

Do takového posezení se hodí také sedací vaky, taburety, houpací vajíčka a další. Pak už záleží jen na vás, jestli se rozhodnete umístit takové zahradní posezení pod pergolu nebo pod holé nebe. 

Zahradní nábytek do zimní zahrady

Vlastníte zimní zahradu a potřebujete do ní vybrat nábytek? Můžete tak vytvořit skvělé místo pro relax se spoustou zeleně. 

Do zimních zahrad můžete z hlediska materiálu umístit všemožné typy nábytku, včetně těch náročnějších na údržbu. Jelikož je zimní zahrada krytá, můžete sáhnout i po přírodních materiálech jako je přírodní ratan nebo banánové listy. 

V úvahu však berte teplotu v zimní zahradě. Zvážit můžete také zateplení zimní zahrady pro větší pohodlí. 

Závěrem 

Pokud tedy právě vybíráte zahradní nábytek, myslete hlavně prakticky. Estetika je samozřejmě také důležitá, ale přece jen pravděpodobně chcete, aby nějaký ten rok nábytek v zahradě sloužil. 

Zohledněte při výběru proto materiál, cenu, ale také náročnost péče nebo to, v jakých místech bude nový kousek do zahrady umístěn. To vše se totiž odráží na tom, kolik let vám bude sloužit. 

Alena Mrvíková, PoctiveSEO.cz